Monniken Burma willen alle moslims het land uit
Het Burmese leger verjaagt moslims. Volgens Burmese monniken is dat nodig om hun boeddhistische waarden te beschermen.
Iedere ochtend kruipt de boeddhistische monnik Eain Da Set Ka met een angstig gevoel uit bed. Dan vreest hij dat er nog meer moslims het land zijn binnengekomen om boeddhistische vrouwen in te pikken en Burma te islamiseren. "Die Bengalen moeten allemaal het land uit", briest hij. "Er loopt bij ieder van hen extremistisch bloed door de aderen."
Set Ka is monnik in het boeddhistische Masoeyein-klooster in de Burmese stad Mandalay. Op het kloosterterrein hangt een diepe stilte. In een van de gebouwen doet een oude monnik een dutje op de vloer, zijn pij als een deken om zich heen gewikkeld. Voor het gebouw zit een novice verdiept in een boek. Aan een muur hangen bloederige foto's van door terreurgroep IS gepleegde aanslagen.
De tempel is het machtscentrum van Burmese monniken die zich onder de naam Ma Ba Tha ('natie, ras en religie') verzetten tegen de islam. Ze worden ervan beschuldigd aan te zetten tot haat en geweld, maar volgens medeoprichter Set Ka richt de beweging zich puur op het beschermen van het boeddhisme, Burma's grootste religie. "Als wij het boeddhisme niet beschermen, zal het verdwijnen."
Die bescherming is volgens de monnik vooral nodig tegen de Rohingya-moslims in deelstaat Rakhine. De Rohingya, door Burmese boeddhisten vaak Bengalen genoemd, worden volgens mensenrechtenorganisaties vervolgd en onderdrukt. Burma telt ongeveer 1 miljoen Rohingya. Meer dan honderdduizend van hen wonen in vluchtelingenkampen.
Vergeldingsactie
In oktober beschuldigde het leger, dat in Burma geregeld wordt verdacht van oorlogsmisdaden, een militante Rohingya-groep van de moord op negen grenswachten. Het was het begin van een vergeldingsactie. Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR maakt het leger zich schuldig aan brandstichting, verkrachting en moord. Duizenden Rohingya zijn Rakhine ontvlucht.
In een oud koloniaal pand van het Masoeyein-klooster, een overblijfsel uit de tijd dat de Britten in Burma de scepter zwaaiden, zit Set Ka achter een massief houten bureau. Daglicht valt door een koepelvormig raam rijkelijk de kamer binnen.
De monnik - donkerrode pij, klein brilletje, welvaartsbuikje - is blij met de wijze waarop het leger de Rohingya aanpakt. "Ze vallen het leger aan en beroven een wapendepot. Dat is een directe aanval op onze soevereiniteit en daar mag het leger op reageren. Als de Bengalen vredelievend waren, hoefde het leger niet in te grijpen. Of denk je soms dat het leger willekeurig mensen neerschiet?"
Volgens Set Ka verspreiden de VN en de media leugens over de situatie in Rakhine. Een andere leugen zou zijn dat de Ma Ba Tha oproept tot anti-islamgeweld. "Wij vertellen de waarheid en vragen mensen boeddhistische waarden te volgen", zegt Set Ka. "Dat heeft met oproepen tot geweld niets te maken. Dat zou de Boeddha immers nooit goedkeuren."
In het conservatieve Burma heeft de Ma Ba Tha grote invloed. Publieke betogingen van de monniken worden massaal bezocht. Onder hun druk nam het parlement vorig jaar verscheidene wetten aan. Die moeten onder meer voorkomen dat moslims met boeddhistische vrouwen trouwen en grote gezinnen stichten.
Ko Pyae Phyo Aung, een juwelier die in het Masoeyein-klooster is om te bidden, vindt dat de beweging goed werk doet. De handelaar zit op de houten vloer en neemt af en toe een slokje van zijn thee. "We moeten ons land beschermen", zegt hij. "Daarom moeten we de groei van de moslimpopulatie stoppen, de illegale migratie keren en de Bengalen het land uitzetten. Zij zijn niet vredelievend en ze horen hier niet. Ze zijn hier illegaal."
Ook Phyo Aung kent de beschuldigingen jegens de Ma Ba Tha. Leugens, zegt hij. "De monniken prediken een boodschap van vrede. Hoe zouden zij dan kunnen oproepen tot geweld?"
Toenemende Druk op Aung San Suu Kyi
De Burmese leidster Aung San Suu Kyi, een winnares van de Nobelprijs voor de vrede, staat onder toenemende druk om zich in te zetten voor de Rohingya. Critici vinden dat zij zich onvoldoende over het lot van de moslims bekommert. Deze kritiek zwelt aan nu de Rohingya massaal vluchten.
Premier Najib Razak van Maleisië, waar veel moslims wonen, voegde zich zondag bij de critici en zegt dat de wereld niet langer ‘aan de zijlijn kan blijven staan terwijl er een genocide gaande is’. Maleisië is een belangrijk vluchtoord voor de Rohingya.
In een interview met Channel News Asia vraagt de Burmese leidster Suu Kyi de internationale gemeenschap om meer begrip voor de gevoeligheid van de Rohingya-crisis. Volgens Suu Kyi is de situatie inmiddels ‘onder controle’.