Rooms-katholieke kerk

Mogelijk 4815 gevallen van misbruik in Portugese kerk sinds 1950

Een rooms-katholieke kerk in Lissabon. Beeld AP
Een rooms-katholieke kerk in Lissabon.Beeld AP

Een onderzoekscommissie in Portugal schat dat er binnen de Rooms-Katholieke Kerk in het land sinds 1950 minstens 4815 kinderen seksueel zijn misbruikt.

Redactie Trouw

De commissie heeft in ongeveer een jaar tijd 564 getuigenissen vastgelegd van mensen die zeggen slachtoffer van seksueel misbruik in de kerk te zijn geweest. Er zijn 25 zaken voorgelegd aan het Openbaar Ministerie.

De commissie meent in haar slotrapport op basis van het onderzoek dat er wel 4815 slachtoffers moeten zijn geweest van misbruik, gepleegd door geestelijken of andere kerkelijke figuren. Commissievoorzitter en kinderpsycholoog Pedro Strecht zegt dat het om een “absoluut minimum” gaat.

Het overgrote deel van de daders, zo’n 70 procent, was priester en de meeste slachtoffers waren jongens. Het misbruik vond vooral plaats toen de kinderen tussen de 10 en 14 jaar waren, in onder meer kerken, woningen van priesters en op katholieke scholen. Het jongste slachtoffer was volgens de commissie 2 jaar oud.

De honderden getuigen hebben verschillende achtergronden en komen uit heel Portugal, waar 80 procent van de bevolking katholiek zegt te zijn. Een deel woont in het buitenland. “Wij loven oprecht de slachtoffers die in hun kinderjaren zijn misbruikt en die het hebben aangedurfd een stem te geven aan de stilte”, aldus Strecht.

Merendeel verjaard

Slechts een klein deel van de zaken is doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie. Dat komt doordat de meeste misbruikzaken langer dan twintig jaar geleden hebben plaatsgevonden en nu zijn verjaard. De commissieleden vinden dat de wet moet worden aangepast zodat de zaken pas na dertig jaar verjaren.

De Portugese commissie begon met het onderzoek naar misbruik binnen de kerk nadat een rapport had onthuld dat in Frankrijk meer dan 200.000 kinderen misbruikt waren door ongeveer 3000 priesters en andere kerkelijke figuren. Ook andere landen zijn bezig met dergelijke onderzoeken. De commissie in Portugal is onafhankelijk, maar wel gefinancierd door de Rooms-Katholieke kerk. Paus Franciscus beloofde in 2019 om pedofilie binnen de kerk uit te roeien.

Lees ook:
Paus Johannes Paulus wist veel eerder van kindermisbruik dan tot nu toe bekend was

Johannes Paulus II was al lang voordat hij paus werd in 1978 op de hoogte van kindermisbruik in zijn bisdom. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw.

Lees ook:
Paus Johannes Paulus II wist van misbruik, kan hij worden ontheiligd?

Kan paus Johannes Paulus II worden ontheiligd, nu blijkt dat hij wist van misbruik binnen de kerk? Die vraag wordt besproken in de Roomse Loper.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden