Modern vasten

Modern vasten: 40 dagen feestjes regelen, zingevingswandelen, versoberen of leven zonder plastic

 Harm Schilder. Beeld
Harm Schilder.

Bij het begin van de vastentijd vertelden vier mensen wat zij gingen doen of laten in de veertig dagen tot Pasen. Dat was een voornemen, vandaag vertellen ze wat ervan gelukt is.

Harm Schilder, pastoor te Bladel. Voornemen: sober leven om dichter bij God te zijn

“Voor kinderen is het moeilijk om snoep te laten staan, maar voor mij is dat geen punt. Bij het gezamenlijke koffiedrinken met de medewerkers op het kantoor was er protest dat er geen koekje bij de koffie is. Ik heb gezegd: kom dan maar met een beter idee. Maar dat is niet gekomen.”

“Zelf luister ik geen muziek in de vastentijd. De stilte is indringend. Dat is weleens moeilijk. Het is corona, er waren verkiezingen, dan heb je behoefte aan wat meer afleiding.”

“De bedoeling van vasten is dat je dichter bij God leeft. Dat is gelukt. Je moet wel door een zekere saaiheid heen. Maar bidden wordt leuker als je het leven saaier maakt. Dat kun je niet beredeneren, dat moet je ervaren.”

“Het vasten is niet altijd makkelijk, maar ik ga het ook wel weer missen, het geeft een verdieping die fijn is. We hebben met ons Bijbelgroepje het lijdensverhaal besproken. Je merkt hoe actueel het is. Vriendschap, verraad, angst, schaamte, het maakt allemaal deel uit van een mensenleven. De verhalen komen los en dat is goud waard.”

Doke Hoekstra, sociaal ondernemer en storyteller. Voornemen: zeven keer op zondagochtend een zingevingswandeling met een onbekende

“Misschien komt het ook door corona, maar ik heb de 40-dagentijd nog nooit zo intens beleefd als deze keer. Elke zondagochtend heb ik een wandeling gemaakt. We kregen een Bijbelpassage mee, een thema en reflecterende vragen. Het verhaal uit Marcus bij voorbeeld waarin Jezus de tempel schoonmaakt en weer heilig maakt. Zo’n grote schoonmaak, dat past bij de lente. Wat is heilig voor jou, was een vraag, en wat moet jij uit je leven vegen om te kunnen bloeien?”

“Deelnemers konden zich via de organisatie, zingevingsplek Holy Hub, laten matchen met een onbekende. Ik heb ze om en om met mijn ouders gelopen, in Kolhorn en in Amersfoort. Ik geniet enorm van de natuur, van de lente die ons oproept hernieuwd te leven. Het was heel bijzonder om het geloof met hen te delen.”

Doke Hoekstra ging wandelen met onbekenden Beeld
Doke Hoekstra ging wandelen met onbekendenBeeld

“Bij de wandelingen ging het om groei en opnieuw beginnen, dat is ook waar Pasen om draait. Vorig jaar stond ik 40 dagen op digitaal dieet, dat was ook fijn, maar dit was verdiepender en verruimender. Het is zeker iets om nog eens te doen.”

Bettelies Westerbeek, voorganger en buurtpastor in de Haagse wijk Moerwijk. Voornemen: veertig dagen een feestje organiseren

“In het begin is het goed gelukt om leuke dingen te organiseren. We hebben muziek uitgewisseld, mooie momenten uit het dagelijks leven gedeeld, we hebben bijbelteksten aan elkaar gegeven. We hebben mooie kleren aangetrokken en ja, ik heb gedanst in de kamer.”

null Beeld
Beeld

“We kregen hele goeie reacties, mensen vinden dit leuk. Ik denk dat het heel belangrijk is om deze feestjes te vieren. We zijn hier kerk in een van de armste wijken van Nederland. De normale leuke dingen kunnen door corona niet en daarom hadden we dit verzonnen als alternatief.”

“Helaas heb ik corona gekregen. Ik ben al een tijdje ziek, en daarmee zijn de feestjes ook opgehouden. Ik trok de kar, als dat wegvalt dan komt het stil te liggen.”

“Ook al hebben we het maar kort gedaan, het was wel een vorm van bewustwording en een andere manier van kijken. Het was wel een oefening, we moesten ook weleens zoeken. Veertig dagen is lang om zoiets vol te houden. En zeker als je ziek bent, is veertig dagen heel lang.”

Meta Vrijhoef, manager in de zorg. Voornemen: veertig dagen zonder plastic.

“De oorspronkelijk opzet om tot Pasen geen plastic in huis te halen is niet gelukt. Op de tweede dag van het vasten hadden we een lek in de gasleiding. De verwarming deed het niet meer, we konden niet meer warm douchen en ook niet meer koken.

null Beeld Roos Pierson
Beeld Roos Pierson


“De uitdaging om geen plastic te gebruiken moesten we laten varen. We schakelden over naar de magnetron, dan kan je niet om plastic heen. We hadden een houtkachel, die moest aan, maar de pallets zitten allemaal in plastic. Dat was ook een drama, maar we wilden het wel warm hebben.”

“We stonden op het punt van verhuizen. We hebben veel spullen weg moeten doen. We gingen van twee naar een badkamer. Mijn man zei: alle flessen gaan eruit, ik stap ook over op zeep en een shampoo-reep. Deodorant in blikjes is beter dan wat dan ook. Dat zijn de kleine succesjes die je boekt. ”

“We blijven bewust. Volgend jaar hopen we te wonen in een nieuwe ecologische woonwijk. Dan ga ik zeker kijken of we in de vastentijd zonder plastic kunnen. En misschien doen er dan wel meer mensen uit de wijk mee.”

Lees ook

Wordt het klassiek vasten, met een duurzame insteek of juist eens plezier maken?

Vasten krijgt geregeld een moderne invulling. Gericht op een beter milieu, of, in coronatijd, op vrolijkheid. Of klassiek, om dichter bij God te kunnen leven. Vier mensen vertellen over hun voornemens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden