Misschien moet de volgende bisschoppensynode over de vrouw gaan

De paus gaat voor tijdens de openingsmis van de bisschoppensynodeBeeld Reuters

Hulpbisschop Everard de Jong van Roermond vertegenwoordigt Nederland bij de bisschoppensynode in Rome over de positie van jongeren in de kerk die zondag wordt afgesloten. “We moeten het meer over Jezus hebben.”

Eigenlijk had De Jong helemaal niet in Rome zullen zijn. Hij viel op het laatste moment in voor Rob Mutsaerts, de hulpbisschop van 's-Hertogenbosch, die het niet het juiste moment vond om als bisschoppen over jongeren te gaan vergaderen nu de rooms-katholieke kerk door de onthullingen over seksueel misbruik door geestelijken en het toedekken daarvan in een diepe crisis is beland. Die crisis zou nu prioriteit moeten krijgen.

Heeft uw collega Mutsaerts door zijn afwezigheid bij deze synode veel gemist?

“Als hij mij vraagt hoe het is geweest zou ik zeggen: ‘Mooi, ik vond het een mooie, harmonische, open ervaring, een constructieve bijdrage aan het jongerenpastoraat.’ Een van de mooiste dingen van zo’n synode is dat je met 260 bisschoppen gaat praten om te zien wat de Heer nou wil dat er in deze tijd gebeurt. Je leeft mee met de grote familie van de wereldkerk. Dat had ik niet willen missen. Al moet ik toegeven dat ik weinig nieuwe dingen heb gehoord. “

In hoeverre speelden de misbruikschandalen een rol tijdens de vergaderingen?

“Er waren heel stevige interventies over dit onderwerp. Dat er nu echt schoon schip gemaakt moet worden. Het is een heel ernstig probleem waaraan we moeten werken. En daarom komt er in februari ook die bijeenkomst in Rome over misbruik, met de voorzitters van alle bisschoppenconferenties uit de hele wereld. Anderzijds moet je ook zo eerlijk zijn door te zeggen dat er nog heel veel andere problemen zijn die onze aandacht verdienen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de klimaatkwestie en het moslimfundamentalisme. Als gelovig man in Nederland vraag ik me natuurlijk af hoe we als kerk de niet gelovige jongeren kunnen bereiken.”

Hoe gaat u dat doen? Wat neemt u na ruim drie weken vergaderen mee naar Nederland om dat voor elkaar te krijgen?

“We moeten meer over Jezus praten. Op een moderne, frisse manier. Niet stoffig en ouderwets. Op een manier die bij het leven van jongeren past. Jezus heeft voor iedere jongere een geweldige betekenis. Daar geloven wij in, maar zij nog niet. Dat is niet zo gek, want de meesten kennen hem ook helemaal niet.”

Vrouwenorganisaties hebben gevraagd om vrouwen stemrecht te geven tijdens bisschoppensynodes. U loopt daar niet warm voor. Maakt hun protest niet duidelijk dat er behoefte is aan een nieuw gremium, waarin kardinalen, bisschoppen en ‘gewone’ gelovigen samen praten over de problemen binnen de kerk?

“Ik zou die uitdaging wel aan willen gaan. Wij nemen iedereen serieus. Als de vrouwen zelf bij elkaar willen komen om hun stem te laten horen, lijkt me dat prachtig. Anderzijds zit je toch met het feit dat Jezus voor mannen in het ambt heeft gekozen. Maar misschien moet de volgende bisschoppensynode wel over de vrouw gaan.” 

Lees ook:

Niet inspiratie voor jongeren, maar misbruik domineert de bisschoppensynode

De bisschoppensynode in Rome over jongeren loopt op haar einde. Er wordt hard gewerkt aan een slotverklaring, maar het werkelijke nieuws komt van buiten de vergaderzaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden