Misbruikkardinaal krijgt zwaarste kerkelijke straf en wordt uit het ambt gezet

In 2013 was Theodore McCarrick nog kardinaal. Inmiddels is hij 88 jaar oud. Beeld AFP

De Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick misbruikte minderjarigen en kon jarenlang ongestoord zijn gang gaan. Net voor een misbruikconferentie in Rome kondigde de paus vandaag aan dat de man uit zijn priesterambt wordt gezet. 

Het geldt als de zwaarste straf die een priester volgens het kerkelijk recht kan krijgen: uit het ambt gezet worden. De onuitwisbare merktekenen van het wijdingssacrament mogen dan nog wel in je ziel zijn gekerfd, maar je hoort niet meer bij de priesterstand. 

Vandaag maakte het Vaticaan bekend dat de Amerikaanse aartsbisschop Theodore McCarrick uit het priesterambt wordt gezet na een kerkelijk proces dat enkele maanden heeft geduurd. Niet eerder werd in de aanpak van seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk zo’n hoge geestelijke zijn priesterambt ontnomen. De Congregatie voor de Geloofsleer zegt dat McCarrick zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik van minderjarigen en aan machtsmisbruik. Paus Franciscus heeft bepaald dat tegen het besluit geen beroep meer mogelijk is. Al eerder verloor de 88-jarige McCarrick zijn kardinaalstitel.

Schikking

Het schandaal rond McCarrick, decennialang een van de meest gerespecteerde geestelijken in de Verenigde Staten, brak in juni van het vorig jaar uit toen het aartsbisdom New York bekendmaakte dat een klacht tegen hem vanwege misbruik van een minderjarige, dat 45 jaar geleden plaatsvond, ‘overtuigend en goed onderbouwd’ was. Op last van het Vaticaan mocht McCarrick zijn priesterlijke taken niet meer in het openbaar uitoefenen.

Hierna volgden de beschuldigingen zich snel op. McCarrick zou jarenlang seminaristen hebben misbruikt. Twee zaken bleken voor veel geld te zijn geschikt. Uiteindelijk bood hij eind juli zijn ontslag aan als kardinaal. Paus Franciscus aanvaardde het ontslag bijna onmiddellijk. Het was voor het eerst in zowat honderd jaar dat een kardinaal die titel kwijtraakte.

Het Vaticaan startte vervolgens een kerkelijk proces tegen de oud-aartsbisschop van Washington. Er was het Vaticaan veel aan gelegen dat af te ronden voor een topconferentie over misbruik waarvoor de voorzitters van alle bisschoppenconferenties van de wereld volgende week in Rome op uitnodiging van de paus bij aanwezig zijn. Onduidelijkheid over het lot van McCarrick zou de aandacht kunnen afleiden van de conferentie. 

Grondig onderzoek

Toch is het verhaal met de het uit het ambt zetten, nog niet ten einde. McCarrick kon jarenlang ongestoord zijn gang gaan. Collega-priesters en bisschoppen en kardinalen – tot in het Vaticaan toe - waren op de hoogte van zijn seksuele wangedrag. Zelfs paus Franciscus kwam onder vuur omdat hij volgens de Italiaanse aartsbisschop Carlo Maria Viganò, McCarrick de hand boven het hoofd zou hebben gehouden. Ook de vorige paus, Benedictus, zou onvoldoende hebben opgetreden.

In oktober vorig jaar kondigde het Vaticaan aan ‘grondig onderzoek’ te gaan doen in de eigen archieven naar de ‘zaak McCarrick’ om zo ‘relevante feiten boven tafel krijgen om ze in hun historische context te plaatsen en hen objectief te evalueren’. Zo lang de resultaten van dit onderzoek nog niet bekend zijn, zal het niet rustig worden rond de hoogst geplaatste geestelijke in de rooms-katholieke kerk die door misbruik ten val is gekomen. Hoe graag het Vaticaan dit ook wil.

Lees ook: 

Waarom treedt de paus niet harder op bij al die misbruikzaken?

Het was ongekend: een kardinaal die zijn titel kwijtraakt. Het gebeurde vorig jaar zomer met Theodore McCarrick toen duidelijk werd dat hij zich schuldig had gemaakt aan het seksueel misbruiken van minderjarigen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden