Minister Dekker: Jehovah's Getuigen moeten misbruikbeleid onder de loep nemen

Het interne rechtssysteem van de Jehovah's Getuigen schrijft voor dat drie ouderlingen een misbruikzaak behandelen. Zij zijn rechter, advocaat en hulpverlener tegelijk.  Beeld Kwennie Cheng
Het interne rechtssysteem van de Jehovah's Getuigen schrijft voor dat drie ouderlingen een misbruikzaak behandelen. Zij zijn rechter, advocaat en hulpverlener tegelijk.Beeld Kwennie Cheng

Om kinderen beter te beschermen tegen misbruik moeten de Jehovah’s Getuigen afkijken bij de katholieken, aldus minister Dekker. Maar misbruikslachtoffers denken dat die aanpak niet voldoet.

Marinde van der Breggen & Rianne Oosterom

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming wil dat de Jehovah’s Getuigen net als de katholieke kerk een onafhankelijk onderzoek laten doen naar seksueel misbruik binnen de gemeenschap. Dat staat in een brief die hij deze week aan de Kamercommissie voor justitie en veiligheid stuurde. Die vroeg in juli om een reactie op de ‘zorgelijke berichten’ in Trouw over de manier waarop de religieuze organisatie misbruik afhandelt.

Uit onderzoek van deze krant bleek dat het interne rechtssysteem dat de religieuze organisatie hanteert, kinderen slecht beschermt en ervoor zorgt dat daders vaak vrijuit gaan. Vorige maand is het jehovahbestuur bij het ministerie op gesprek geweest om te bespreken welke maatregelen zij nemen om dat te voorkomen.

De minister heeft het bestuur aangeraden de maatregelen van de katholieke kerk tegen seksueel misbruik te ‘bestuderen en waar mogelijk over te nemen’. Hij wijst op de belangrijke bijdrage van het onafhankelijke onderzoek van de Commissie Deetman, ingesteld door de kerk zelf.

Daders volgen

Of zo’n onderzoek er gaat komen, wil Michel van Hilten, woordvoerder van de Jehovah’s Getuigen, niet zeggen omdat de gesprekken met het ministerie nog lopen. “We gaan de maatregelen van de katholieke kerk bestuderen”, aldus Van Hilten. Het bestuur, gevestigd in Emmen, heeft volgens hem al ‘heel wat’ maatregelen getroffen ‘passend bij wat andere organisaties doen’.

Op de vraag wat dat concreet inhoudt, zegt hij: “Daarbij kun je denken aan dingen als het monitoren en volgen van daders van kindermisbruik.” De Jehovah’s Getuigen zijn een christelijk genootschap met in Nederland zo’n 30.000 aanhangers, die veelvuldig langs de deuren gaan en op straat hun geloof in Jehovah verkondigen.

Dekkers bordje

De pas opgerichte stichting Reclaimed Voices, die opkomt voor misbruikslachtoffers binnen de Jehovah’s Getuigen, is blij dat ‘de problematiek nu op het bordje van de minister ligt’, zegt mede-oprichter en misbruikslachtoffer Frank Huiting. De stichting vindt wel dat de maatregelen van de katholieke kerk ‘de lading niet dekken van wat er binnen de getuigen gebeurt’.

Huiting: “De maatregelen zijn gericht op ambtsdragers, maar het probleem is bij de getuigen groter dan dat; het gaat om de manier waarop misbruik wordt afgehandeld via een intern rechtssysteem.” De brief van de minister draait vooral om preventie van misbruik, constateert hij. “Dat is belangrijk, maar wat gebeurt er met het leed dat al is geschied?”

Daarover wil Reclaimed Voices zowel met de minister als de Jehovah’s Getuigen in gesprek. Het bestuur gaf eerder aan hiertoe bereid te zijn. Dit gesprek heeft, ondanks aandringen, nog niet plaatsgevonden, laat Huiting weten. Woordvoerder Van Hilten geeft aan dat de Jehovah’s Getuigen eerst de vervolggesprekken op het ministerie af willen wachten.

Overigens is het de vraag of het jehovahbestuur in Nederland iets kan veranderen aan het misbruikbeleid. Dat is namelijk internationaal hetzelfde en wordt bepaald door het hoofdkantoor in New York. Minister Dekker weet nog niet wat hij gaat doen als het bestuur weigert de maatregelen van de katholieke kerk over te nemen. "Daar gaan we niet op vooruitlopen", aldus zijn woordvoerder.

Trouw deed lange tijd onderzoek naar seksueel misbruik bij Jehovah’s Getuigen in Nederland. Uit gesprekken met slachtoffers en (ex-)leden en interne documenten blijkt dat zaken binnenskamers worden afgehandeld, aangifte van misbruik bijna nooit gebeurt. Lees hier alle verhalen terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden