Mét voornaam kan de dominee zijn roeping ook vervullen

Dominees op de Dam in Amsterdam. Gijdens de landelijke predikantendag komen honderden dominees en kerkelijke werkers van de Protestantse kerk bijeen in de Nieuwe Kerk. Beeld Patrick Post

Wat is de voornaam van de dominee? In bevindelijk-gereformeerde kringen is het vaak gissen. Meestal hebben dominees daar namelijk geen voornaam, maar alleen voorletters. Vanwege achting voor het ambt. 

Die schrijfwijze hanteert men ook in het Reformatorisch Dagblad (RD), en in magazines als ‘De Waarheidsvriend’, het weekblad van de Gereformeerde Bond, een behoudende stroming in de Protestantse Kerk in Nederland.

“Het heeft met respect voor ambtsdragers en hun positie te maken,” legt hoofdredacteur van het RD Steef de Bruijn uit. De Bruijn: “Ze hebben gezag omdat ze hun roeping vervullen. God heeft ze op die plaats gezet.”

Maar hoe lang blijven die voorletters nog gehandhaafd? Dit weekend signaleerde journalist en historicus Enny de Bruijn in het RD een trend: dominees van bevindelijk-gereformeerde huize kiezen er vaker voor om zichzelf met hun voornaam te presenteren.

Het heeft er mee te maken dat het gebruik van voornamen in plaats van titulatuur en voorletters in reformatorische kringen steeds gewoner wordt. Ze schrijft: “Wij maken niet langer buigingen met onze hoed in de hand, wij spreken mensen in onze correspondentie niet meer aan met ‘U Edele’ en wij nemen onze pet niet meer af als de burgemeester voorbijkomt.”

Dat informeler worden van de samenleving heeft ook zijn weerslag op de bevindelijk-gereformeerde media. Twee jaar geleden besloot het RD collectief haar journalisten met voornaam te noemen, vertelt hoofdredacteur De Bruijn. Ook bij schrijvers, politici en andere mensen in het dagblad volgt de achternaam vaker de voornaam op. Hoofdredacteur De Bruijn: “De jongere generatie is er losser in, het is gewoner geworden om mensen minder formeel aan te spreken.”

Wat hem betreft is het gebruik van voornaam of voorletters bij dominees geen principiële kwestie. “Het gebruik van voorletters laat gezag zien. Maar gezag is breder dan een voornaam. Als dat het enige is waar je gezag aan ontleent, vind ik dat wel erg armoedig.”

Lees ook:

Dominee, dat bén je, en niet alleen op zondag

Predikant is een zijnsberoep. In ‘Preektijgers, pastores, pioniers’ leggen dominees van diverse pluimage uit wat dat betekent.

Worstelen met de vrouwelijke dominee

Orthodox-protestanten denken verschillend over de rol van de vrouw in de kerk. Dat wringt soms in samenwerkingsverbanden. Waarom mogen vrouwen wel of geen dominee worden?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden