Bidden
Met het hele land bidden voor verbinding in een tijd van polarisatie binnen samenleving en kerk
Bidden tegen de verdeeldheid in de kerk en samenleving. Voor de tweede keer in de coronacrisis is er zaterdagavond een Nationaal Gebed.
Thuis, of in kleine groepjes in de kerk, gaan christenen bidden voor vrede en verbinding en tegen polarisatie. In de samenleving, maar vooral in de kerken zelf. “We willen met de kerken en gelovigen een statement maken, dat we ondanks de verdeeldheid iets gemeenschappelijks hebben, en dat is een boodschap van hoop”, zegt predikant en EO-presentator Jurjen ten Brinke, die vanavond het programma presenteert rondom het Nationaal Gebed, dat via een livestream te volgen is.
Met name in evangelische en reformatorische kerken zorgt corona voor verdeeldheid. Er zijn felle discussies over al dan niet vaccineren, en over het al dan niet volgen van maatregelen die de overheid en kerken adviseren. Ook in theologische kwesties staan gelovigen tegenover elkaar: is corona een straf van God, is de crisis een teken van het einde der tijden?
Blik gericht op de toekomst
Het verontrustende is volgens dominee Ten Brinke dat die discussies worden verbonden met een oordeel over het geloof van de ander. Wie tegen vaccineren is, vindt de gevaccineerde algauw geen goede gelovige, of andersom. “We willen voorkomen dat we tegen elkaar uitgespeeld worden. Met dit Nationaal Gebed willen we de blik richten op de toekomst”, zegt Ten Brinke.
Bij het begin van de coronacrisis, half maart 2020, is er ook een Nationaal Gebed gehouden, dat net als nu werd ondersteund door de overkoepelende Raad van Kerken. Daar deden naar schatting van Ten Brinke zo’n honderdduizend mensen aan mee. De inhoud was destijds anders: in de gebeden toen werd gevraagd om bescherming tegen de pandemie. “Natuurlijk bidden we nu ook om gezondheid”, zegt Ten Brinke. “Maar het accent is bij dit Nationaal Gebed anders. Corona is vreselijk, maar je kunt je zo langzamerhand afvragen of de gevolgen ervan, zoals de verdeeldheid in kerk en samenleving niet nog veel erger zijn.”
Lees ook:
Een Dag van Nationaal Gebed: ‘We willen laten zien dat er troost is’
Kerken en christelijke organisaties roepen vandaag uit tot Dag van Nationaal Gebed. ‘Er groeit saamhorigheid.’
De coronapas als teken van de eindtijd
De pandemie wakkert zowel complotdenken als eindtijddenken aan. In sommige christelijke kringen zorgt de overlap voor polarisatie.