Zin in het alledaagseTheo Jeukens

‘Met getallen help ik jongeren bewust te worden van wie ze zijn’

Theo Jeukens: ‘In de drieëndertig jaar dat ik leraar ben geweest, heb ik me altijd bekommerd om jongeren’. Beeld Lars van den Brink
Theo Jeukens: ‘In de drieëndertig jaar dat ik leraar ben geweest, heb ik me altijd bekommerd om jongeren’.Beeld Lars van den Brink

Welk verhaal geeft uw leven zin? Trouw-lezers vertellen hun zingevingsverhaal. In deze aflevering: Theo Jeukens (1957). ‘Nadat mijn zelfmoordneiging verdwenen was, begonnen mensen dingen bij mij te zien: aura’s, een overleden familielid.’

Henk Steenhuis

Ik kreeg een telefoontje van de negentienjarige Chris die een goede opleiding zocht. Hij was een hbo-opleiding accountancy gestart, maar was na drie weken al afgehaakt. ‘Ik geloof niet dat dit bij me past.’ Chris zou niet weten wat wel bij hem zou passen. ‘Ik heb allerlei baantjes gehad. Ik zie mijzelf er geen één lang volhouden.’ Chris had hoop dat jongerennumerologie een bijdrage kon leveren aan zijn zoektocht naar een baan waarvan hij wel gelukkig zou kunnen worden.” Daarover zo meteen meer.

“Ik heb een moeizame jeugd achter de rug, ik sliep met mijn slaapkamerdeur regelmatig op slot. Mijn vader was niet fysiek gewelddadig, wel heeft hij mij psychisch geweld aangedaan. Hij was rijk, stelde zich altijd zakelijk op en was vaak dronken.

Op mijn zeventiende ben ik het huis uit gegaan, en in Nijmegen naar de middelbare tuinbouwschool gegaan. Ik was twintig toen ik geslaagd was. Een jaar later werd ik er leraar.

In de drieëndertig jaar dat ik leraar ben geweest, heb ik me altijd bekommerd om jongeren met wie het niet goed ging. Ik kwam ook bij ouders thuis. Dat was niet altijd makkelijk, geregeld kreeg ik te maken met verbaal geweld, een enkele keer bedreigde een ouder mij met een mes. De school keurde het af, kinderen zo begeleiden zou niet mijn taak zijn. De leiding werkte me tegen. Meerdere leidinggevenden vertoonden het gedrag van mijn vader.

Ik schreef een mooie afscheidsbrief

Naast mijn werk als leraar ben ik in Twente een fuchsiakwekerij begonnen. Om zes uur ’s ochtends reed ik naar Nijmegen, om half zeven ’s avonds was ik weer thuis, waarna ik in het seizoen tot twaalf uur ’s nachts in de kwekerij werkte. Nadat ik op mijn zevenendertigste voor de tweede keer was gescheiden, heb ik mijn zelfmoord voorbereid. Ik schreef een mooie afscheidsbrief. Toen ik het uit wilde voeren, op Eerste Kerstdag, kreeg ik duidelijk het gevoel: dit is niet jouw rol. Een paar seconden later verdween mijn zelfmoordneiging.

Vanaf dat moment begonnen leerlingen dingen te zien bij mij: aura’s, energievelden, een overleden familielid. Ik deed daar niets mee. Twentse mannen van mijn generatie doen daar niets mee: werken, geld verdienen en doorgaan – dat is het devies.

Op mijn achtenveertigste heb ik meerdere malen het ziekenhuis bezocht. ‘We kunnen niets vinden, maar het lijkt erop dat uw lichaam het opgeeft.’ Toen kreeg ik contact met de spirituele wereld, in mijn dromen liet een engel zich helder zien. Zij vroeg of ik iets op aarde neer wilde zetten voor jongeren. ‘Nee, ik heb werk zat’, zei ik. Ze werd dwingender: ‘Ik wil graag dat je numerologie gaat doen, daar ben je goed in, dat heb je in je vorige levens gedaan’. De volgende ochtend werd ik wakker en voelde verbinding met de getallen.”

Terug naar Chris en zijn hulpvraag.

“‘Kijk, Chris, jouw geboortedatum is 2 juni 2001. Bij de jongerennumerologie werken we met de getallen 1 tot en met 9, de 11, 22, 33 en de 0. Als een getal van jouw geboortedatum niet voorkomt in deze reeks, dan zet ik een + tussen de getallen en reken uit wat het totaal is. Zit de uitkomst dan wel in de reeks, laten we het staan. Zo niet, dan plaatsen we weer een + tussen de getallen.’

We kijken naar Chris zijn geboortedatum: de 2 blijft staan; juni is een 6, blijft ook staan, maar 2001 staat niet in de reeks. Ik zet nu een + tussen de getallen en reken uit wat het totaal is. Dus 2+0+0+1=3. Deze staat wel in de reeks.

‘Chris , jij hebt nu de 2, de 3 en de 6 staan. Het totaal bij elkaar opgeteld is een 11 (2+3+6). Dat noemen we jouw bestemmingsgetal, dat vertelt je wie je bent, wie je zou willen zijn, en welke lessen je moet volgen om dat te bereiken.’

Ik voelde dat het met bepaalde leerlingen niet goed ging

Veel leerlingen hebben mij gevraagd naar hun geboortedatum te kijken. Als ik door de kantine liep, voelde ik dat het met bepaalde leerlingen niet goed ging. Aangezien ik resultaten boekte, dacht men op school: laat maar lopen. Er waren ook leraren die mij respectloos behandelden. Op een dag verbood men mij toch de numerologie nog langer op school uit te oefenen.

Op mijn vijfenvijftigste kwam mijn overleden opa in beeld. ‘Theo, je bent nu goed met numerologie, we willen dat je volledig numeroloog wordt’. ‘Ik heb geen tijd’, zei ik. ‘Dan maken we tijd’, zei hij. Een paar dagen later was alles in de kwekerij bevroren.

Het kostte mij meer moeite te stoppen als leraar. Ik heb een 8 in mijn geboortedatum, die houdt van financiële zekerheid. Uiteindelijk heb ik ontslag genomen.

Dat is acht jaar geleden. Ik heb inmiddels zo’n 5000 consulten gedaan. Ook ben ik een opleiding jongerennumerologie gestart, officieel goedgekeurd door het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs.

De zin van deze manier van werken is dat getallen mij informatie geven, waardoor ik jongeren kan helpen zich bewust te worden van wie ze zijn, waarom ze de dingen doen die ze doen. Daardoor kunnen ze zinnige verbindingen aangaan, zinloze stoppen. Wat zijn de talenten die jij mag uitwerken? Welke woon- en werkomgeving hoort daarbij?

Dat deed ik ook met Chris. ‘Zie het maar als een diploma’, zei ik, toen we de uitkomst bespraken. ‘Elk getal vertegenwoordigt talenten en mogelijkheden. Ik maak je alleen bewust van die mogelijkheden.’”

Heeft u ook een zingevingsverhaal te vertellen? Mail naar zingeving@trouw.nl. Bij deze verhalenreeks verschijnt ook een podcast. Ga hiervoor naar trouw.nl/zininhetalledaagse.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden