Nieuws Discussie

Met een Münchense meid valt goed te discussiëren

Vrouwen tijdens Oktoberfest in München, waar vermoedelijk niet over aparte zwembaden voor vrouwen wordt gepraat. Beeld AP

Er wordt veel gemopperd over de kloof tussen burger en politiek, maar in München hebben ze daar iets op gevonden. 

Onder het motto ‘Luister naar ons! We zeggen wat we willen!’ werden Münchense meisjes vanaf tien jaar onlangs uitgenodigd op het stadhuis. Daar mochten ze hun vragen voorleggen aan politici van dezelfde sekse. Die dienden ‘kort en krachtig’ te reageren en ook iets doen met de vragen, en wel binnen drie maanden.

Nóg verheugender dan het initiatief zelf was het debatteerniveau op deze eerste ‘meidenconferentie’, concludeerde de Süddeutsche Zeitung, terwijl het toch ging om een netelige kwestie: vrouw en zwembad.  Moest er in München een vrouwenzwembad komen? Een groep meiden pleitte daarvoor. Want het zwembad moet een plek zijn ‘waar vrouwen zich nergens voor hoeven te schamen’, noch voor hun hoofddoek, noch voor hun lichaam. 

Anne Hübner van de SPD antwoordde dat zij zich een München wenst waar meisjes zelfvertrouwen hebben – en zich dus niet hoeven te schamen. En het openbare zwembad hééft al uurtjes voor vrouwen.

Maar daar is het te vol, zeiden de meiden. Een islamitisch meisje vertelde dat haar moeder er ook niet graag zwemt. Een ander vulde aan: “Wij willen ons niet voor mannen uitkleden”.

Maar meer aparte uurtjes, dat ging de SPD’ster te ver. “Wat hier volgens mij ontbreekt, is de moed te zeggen, ik ga nu mét mijn hoofddoek en burkini zwemmen.” Waarop een jonge vrouw vroeg wat het probleem eigenlijk is; je hebt toch ook sauna’s voor vrouwen? 

Oplossingen leverde dit debat dus niet op, wel iets waardevollers: het vertrouwen dat je ook over zulke complexe kwesties een redelijk gesprek kunt voeren.

Lees ook:
‘Als je echt een meisje wilt, dan moet je naar het buitenbad als het open is’
In 2017 was de pop-upredactie van Trouw in zwembad De Fakkel in Ridderkerk en spraken we met badgasten, badpersoneel en toezichthouders over de vraag: hoe houd je zwemmen veilig en leuk voor iedereen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden