Coronamaatregelen in de kerk

Met een coronapas naar de kerkdienst: ‘Dat geeft ontspanning’

Dominee Kaj van der Plas Beeld
Dominee Kaj van der Plas

In Eelde hebben ze de knoop al doorgehakt: om de kerk binnen te mogen, is een coronapas vereist.

Maaike van Houten

In de Dorpskerk in Eelde moeten kerkgangers bij zondagse vieringen hun coronapas laten zien. En ook bij uitvaarten en huwelijken kunnen mensen er niet bij zijn zonder corona-toegangsbewijs. “Dat bevalt goed, het geeft ontspanning”, zegt de predikant van de protestantse gemeente Eelde-Paterswolde, Kaj van der Plas.

Voor zover bekend is deze kerkelijke gemeente in Noord-Drenthe de enige die werkt met de coronapas, zoals dat ook in horeca en theater het geval is. Van collega-predikanten hoort Van der Plas wel dat ze de coronapas zouden willen invoeren, maar dat ze hun kerkenraad niet meekrijgen. Ook de landelijke Protestantse Kerk in Nederland (PKN) vindt dat het vragen van zo’n bewijs niet past bij een kerk waar iedereen welkom moet zijn. Ook nu het gebruik van de pas wordt uitgebreid naar meer sectoren, handhaven de PKN en andere kerken dat standpunt (zie kader).

Leidt u daaruit af dat uw gemeente op de verkeerde weg zit?

Van der Plas: “Nee, natuurlijk niet. Het is een zegen dat we als plaatselijke gemeente ons eigen gezag hebben. Het is een weloverwogen besluit geweest van de kerkenraad, en onze gemeente is het er gelukkig mee eens. Eén gemeentelid heeft ons geschreven nu niet meer te kunnen komen. Die heeft een mooie brief teruggekregen.”

Hoe gaat het in de praktijk, houdt het de dienst op als de bezoekers eerst hun pas moeten laten zien?

“Nee, er komen zo’n veertig tot vijftig mensen per ‘evenement kerkdienst’, zoals ik het tussen aanhalingstekens noem. Controle gaat bliksemsnel en zo zorgen we ervoor dat de kerkdienst op een optimaal veilige manier kan. Dat is niet het enige argument, wij vinden ook: als de pas voor theater en horeca geldt, dan ook voor kerken. Gelijke monniken, gelijke kappen. Wij willen geen gebruik maken van de uitzonderingspositie voor kerken.”

Wat vindt u ervan dat het landelijke dagelijks bestuur van de Protestantse Kerk de coronapas blijft afwijzen?

“Ik heb al eerder gemeld dat ik liever had gehad dat de PKN zou zeggen: ‘het advies is de coronapas te gaan gebruiken, maar we begrijpen het als plaatselijke kerken van dat advies afwijken’. Ik heb niemand van de leiding gesproken, dus ik wil me er hier niet verder over uitlaten. Wel denk ik dat het de pastorale opdracht van de PKN is om zich expliciet met minderheden en andere opvattingen te verstaan en dat die een expliciete plek verdienen in de communicatie.”

Advies: kerkgangers weer op anderhalve meter

Van de overheid hoeven gebedshuizen aan bezoekers geen coronapas te vragen. De 29 kerkgenootschappen en twee joodse gemeenschappen verenigd in het Interkerkelijk Contactorgaan Overheidszaken herhaalden gisteren dat ze dat ook niet vrijwillig gaan doen. Wel moeten leden van koren het corona-toegangsbewijs laten zien bij repetities. Bij uitvoeringen in kerken hoeft dat niet. Plaatselijke kerken en synagoges krijgen het ‘dringende advies’ bezoekers weer op anderhalve meter van elkaar te zetten. Ook adviseert het CIO het mondkapje weer in te voeren bij het in- en uitgaan van gebedshuizen.

Lees ook

Kerken en moskeeën zoeken eigen manieren om hun deuren veilig te openen: ‘Je wil niet dat de naam van onze God eraan gaat’

Kerken en moskeeën zoeken eigen manieren om hun deuren veilig te openen, nu de coronamaatregelen worden losgelaten. Iedereen is welkom, maar soms moeten mensen toch anderhalve meter afstand houden of hun coronapas tonen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden