PKN

Met de nieuwe preses heeft PKN weer twee mannen aan de top

Marco Batenburg is de nieuwe preses van de Protestantse Kerk in Nederland. Beeld Sander de Rooij

De behoudende predikant Marco Batenburg is de nieuwe preses van de Protestantse Kerk. Elf synodeleden kwamen met een manifest voor meer vrouwen in het bestuur.

Batenburg is lid van de gereformeerde bond, de orthodoxe stroming binnen de PKN. Voor het eerst sinds 2013 bestaat de tweehoofdige leiding van de PKN nu weer uit twee mannen, Batenburg en scriba René de Reuver.

Elf van de 52 synodeleden zijn met de mannelijke dominantie in kerkelijke besturen zo ongelukkig dat ze een manifest ondertekenden om meer vrouwen in de leiding te betrekken. Ze vinden dat in het landelijke dagelijks bestuur minimaal twee van de vijf leden vrouw moeten zijn. De Reuver weigerde gisteravond het manifest in ontvangst te nemen. “Daar is dit het gremium niet voor. Maar we horen wel uw punt.”

Eerder zei Batenburg een evenwichtige verdeling in het landelijk bestuur toe te juichen. “Maar kennelijk is bewust de keuze gemaakt dit punt niet doorslaggevend te laten zijn.” Batenburg volgt de voortijdig vertrokken Saskia van Meggelen op. Vóór haar was Karin van den Broeke preses, van 2013 tot 2018.

Batenburg is door het dagelijks bestuur benaderd. Tegenkandidaten waren er niet. Volgens De Reuver is er bij de zoektocht naar een nieuwe preses vooral gelet op bestuurlijke kwaliteiten. “En dan sprong hij eruit.” Dat het dagelijks bestuur uitkwam bij een man uit de behoudende kring, riep bij de synode wel kritische vragen op.

Een enkeling stemde tegen, de overgrote meerderheid steunt zijn benoeming. Ook de opstellers van het manifest hebben er volgens woordvoerder Tjalling Huisman uit Zeerijp, vertrouwen in dat de nieuwe man hun verzoek serieus neemt.

De nieuwe preses behoort tot de behoudende vleugel, die zo’n 15 procent van de PKN uitmaakt. In het dagelijks bestuur zat gewoonlijk één afgevaardigde uit die behoudende vleugel, dat zijn er nu met Batenburg twee. De nieuwe PKN-topman blijft, net als zijn voorgangers, parttime verbonden aan zijn kerkelijke gemeente, de Sint-Janskerk in Gouda. In die gemeente mogen vrouwen geen lid worden van de kerkenraad of op zondag voorgaan in een eredienst.

Ruimer beleid

De nieuwe voorman zei zich te zullen voegen naar het beleid van de kerk, dat veel ruimer is dan dat van de gereformeerde bond. Vrouwen en mannen hebben in de regelgeving van de PKN een gelijkwaardige positie.

En homoseksuelen kunnen hun huwelijk laten zegenen, orthodoxe PKN-kerken hebben vaak moeite met homoseksuele relaties. “Beoordeel me op hoe ik het doe”, zei de nieuwe preses. “Iedereen in de synode heeft een kleur, maar dat mag niet bepalend zijn voor hoe je leiding geeft.”

De secretaris van de gereformeerde bond, Piet Vergunst, ziet de benoeming als een zegen van God. Niet zozeer omdat de nieuwe preses lid is van de gereformeerde bond, maar omdat hij hem kent als een predikant die de ‘belijdenis van de reformatie herkent en uitdraagt.’ Die overtuiging ziet hij wel in de behoudende hoek terug, en niet bij vrijzinniger PKN-ers.

Lees ook

PKN-voorvrouw Saskia van Meggelen treedt terug

De vorige preses van de Protestantse Kerk in Nederland, Saskia van Meggelen, legde haar functie voortijdig neer. Ze vond de combinatie met haar andere werkzaamheden te zwaar. 

Protestantse top in de ban van de man

Van de elf nieuwe boegbeelden van de PKN in de provincie zijn er maar twee vrouw. Had dat ook anders gekund?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden