Sektesignaal

Meldpunt voor sektes bestaat niet meer; ‘juist nu nodig’

Een massabruiloft van de Moonsekte, die werd opgericht door de Japanse spiritueel leider Sun Myung Moon. Beeld REUTERS
Een massabruiloft van de Moonsekte, die werd opgericht door de Japanse spiritueel leider Sun Myung Moon.Beeld REUTERS
Bas Roetman

Sektesignaal, het meldpunt voor misstanden binnen sektarische groepen, krijgt geen subsidie meer en is daarom opgeheven. Slecht nieuws, zeggen deskundigen. In voorgaande jaren waren er tussen de zestig en tachtig meldingen, in 2019 belden ruim honderd mensen naar het meldpunt.

“Sektesignaal is juist meer nodig dan vroeger”, zegt Frances Peters. Zij coacht mensen die jarenlang lid zijn geweest van sektarische groepen. Veel van haar cliënten komen via Sektesignaal. “De bewustwording en de behoefte om erover te praten zijn alleen maar groter geworden. Bovendien gaat alle expertise die Sektesignaal heeft opgebouwd nu verloren, dat vind ik echt verschrikkelijk.”

Luisterend oor

Het meldpunt werd in 2013 opgericht voor mensen die misstanden binnen gesloten groepen wilden aankaarten, zoals intimidatie, geweld en seksuele uitbuiting. Een vertrouwenspersoon bood telefonisch een luisterend oor en verwees naar de juiste overheidsinstanties.

Ook Fokko Oldenhuis, hoogleraar religie en recht in Groningen, vindt het jammer dat het meldpunt stopt. “Sektesignaal had juist moeten worden uitgebreid. Er moet een overheidsinstantie zijn die signaleert dat gesloten groepen op weg zijn naar het overtreden van de wet. Een persoon die onderdeel is van zo’n groep doet dat niet zo gauw.”

Het ministerie van veiligheid en justitie denkt dat politie, handhavers en toezichthouders voldoende zijn toegerust om misstanden binnen sektes aan te pakken. Peters is het daar niet mee eens. “Mensen worden bij de politie vaak weggestuurd. Iemand die door een sekte is misleid, wordt zelf verantwoordelijk gehouden, maar is vaak slachtoffer van een systeem.”

Lees ook:

Overheid doet te weinig tegen sekten

De overheid en het Nederlandse rechtssysteem zijn onvoldoende uitgerust om uitwassen van nieuwe religieuze bewegingen - oftewel sekten - aan te pakken. Dat zegt Fokko Oldenhuis, hoogleraar recht en religie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Misbruik en ‘hersenspoeling’: de conclusies van het sektenrapport

Nederland telt waarschijnlijk enkele honderden tot duizenden sekten. Het aantal misstanden is beperkt, blijkt uit een onderzoeksrapport dat in opdracht van ministerie van justitie is geschreven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden