Meldpunt voor misbruik bij de Jehovah’s Getuigen geopend

Jehovah’s Getuigen Beeld Kwennie Cheng
Jehovah’s GetuigenBeeld Kwennie Cheng

De Universiteit Utrecht opent een contactpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen het genootschap van de Jehovah’s Getuigen.

Rianne Oosterom

Wie weet heeft van seksueel misbruik binnen de gemeenschap van Jehovah’s Getuigen kunnen zich melden bij een contactpunt van de Universiteit Utrecht. Onderzoekers voeren in opdracht van minister Sander Dekker (rechtsbescherming) een onafhankelijk onderzoek uit naar de omgang met misbruik van de organisatie, die in Nederland zo’n 30.000 leden heeft.

In juli vorig jaar stemde de Tweede Kamer unaniem voor zo’n onderzoek, nadat Trouw meldde dat het interne rechtssysteem van de groepering slachtoffers vaak niet goed beschermt en dat daders vrijuit gaan.

Het is de eerste keer dat de overheid opdracht geeft tot een onderzoek naar misbruik binnen een religieuze gemeenschap. Hoogleraar sociale psychologie Kees van den Bos voert het onderzoek uit samen met Hilke Grootelaar.

Wat gaan jullie precies doen?

“Het betreft heel gevoelige materie en dat maakt dat het onderzoekstechnisch een hele klus is. We hebben voor de opzet van het onderzoek gekeken naar een onderzoek naar sociale veiligheid bij het ministerie van defensie, en naar onderzoeken naar seksueel misbruik in andere landen. Bij Defensie waren verschillende misstanden, mensen werden gepest en getreiterd. Net als in dat onderzoek, hebben wij als eerste stap een elektronisch contactpunt opgezet; dat is laagdrempelig. Mensen kunnen de vragenlijst thuis of ergens anders op hun gemak invullen.”

Hoe weet u of de verhalen die binnenkomen kloppen?

“We vragen mensen om zo concreet en feitelijk mogelijk over hun ervaringen te schrijven, zodat wij die duidelijk kunnen interpreteren. Dit is een van onze aandachtspunten. Als iemand een melding doet, kan dit voor ons aanleiding vormen voor een verdiepend interview. Daarnaast is het meldpunt niet onze enige onderzoeksmethode: we hopen in gesprek te gaan met het bestuur van de Jehovah’s Getuigen en andere betrokkenen, we bestuderen het misbruikbeleid en we kijken naar soortgelijke zaken in bijvoorbeeld Australië en Groot-Brittannië. Zo proberen we zo goed mogelijk naar voren te krijgen hoe misbruik wordt afgehandeld binnen de gemeenschap.”

Kees van den Bos, hoogleraar sociale psychologie Beeld -
Kees van den Bos, hoogleraar sociale psychologieBeeld -

Jehovah’s getuigen die hun gemeenschap willen beschermen, zouden massaal meldingen kunnen doen om de zaken mooier voor te stellen dan ze zijn.

“Zelfrapportage kan twee kanten op werken: mensen kunnen te positief, maar ook te negatief zijn over hoe de Jehovah’s Getuigen met misbruik omgaan. Voor het eerste ben ik minder bevreesd, mensen doen dat niet snel, zeker niet als ze onderdeel zijn van een gesloten gemeenschap. Als wij heel veel positieve verhalen krijgen, proberen we dat te duiden en vragen we door.

Werkt het bestuur van de Jehovah’s Getuigen mee aan dit onderzoek?

“Eerder heeft een woordvoerder gezegd dat ze bereid zijn tot een gesprek met de onderzoekers. Daar gaan we in principe vanuit. We hopen het ook heel erg, want zo kunnen wij verhalen van mensen verifiëren of nagaan, of horen hoe ze door het bestuur worden waargenomen. Zij kunnen óók met feiten komen. Het zou in hun belang kunnen zijn om mee te werken.”

Werkt u samen met het Openbaar Ministerie, dat een aantal misbruikzaken binnen deze groep onderzoekt?

“Wij gaan niet over individuele strafzaken, het gaat ons om het bredere plaatje. We houden wel in de gaten dat het niet overlapt, zo ging het bij Defensie ook. Parallel aan het onderzoek liepen er strafrechtelijke procedures. De verhalen van mensen die zich bij ons melden, behandelen we vertrouwelijk, die spelen we niet door.”

Wanneer is het onderzoek klaar?

“Waarschijnlijk in het najaar. We hopen dat veel mensen zich melden om aan het onderzoek mee te doen, hoe zwaar dat misschien ook is.”

Trouw deed lange tijd onderzoek naar seksueel misbruik bij Jehovah’s Getuigen in Nederland. Uit gesprekken met slachtoffers en (ex-)leden en interne documenten blijkt dat zaken binnenskamers worden afgehandeld. Aangifte van misbruik wordt bijna nooit gedaan. Lees de verhalen in hier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden