Meldingen misbruik bij Jehovah's Getuigen stromen binnen

null Beeld Kwennie Cheng
Beeld Kwennie Cheng

In een maand kwamen er al veel meldingen van misbruik bij jehovah's. Het is urgent, zegt slachtoffer Huiting.

Rianne Oosterom en Marinde van der Breggen

Stichting Reclaimed Voices, die de belangen van slachtoffers van seksueel misbruik bij de Jehovah's Getuigen vertegenwoordigt, heeft in ruim een maand al vijftig meldingen van misbruik gehad. In de afgelopen maanden zijn bij Trouw, na publicatie van eigen onderzoek naar dit onderwerp, nog eens dertig gevallen gemeld.

Dat er nu tachtig verhalen bekend zijn, variërend uit eerste en tweede hand, geeft volgens misbruikslachtoffer Frank Huiting aan hoe urgent het probleem is. Huiting is een van de oprichters van de stichting, die nu iets meer dan een maand bestaat. Een van de doelen van Reclaimed Voices is in kaart brengen hoe groot het probleem is.

De stichting krijgt signalen dat er honderden gevallen van misbruik zijn, maar hardmaken kan zij dat nog niet. De meldingen nu komen voornamelijk van mensen die geen Jehovah's Getuige meer zijn, weet Huiting. Dat baart hem zorgen. "Die groep voelt geen drempel en heeft vaak ook al hulp gezocht. Vanuit de interne organisatie horen we praktisch niets." Uit onderzoek van deze krant bleek in juli dat het interne rechtssysteem van de religieuze organisatie kinderen slecht beschermt en ertoe leidt dat daders vaak vrijuit gaan. Vorige maand is het jehovahbestuur bij het ministerie voor veiligheid en justitie op gesprek geweest om te bespreken welke maatregelen zij nemen om dat te voorkomen.

Afkijken bij katholieken

De religieuze organisatie, met in Nederland volgens eigen telling 30.000 leden, moet voor een nieuwe aanpak afkijken bij de katholieken, aldus minister Dekker. Hij beveelt het instellen van een onafhankelijk onderzoek aan door de organisatie zelf, zoals de rk kerk met de commissie-Deetman liet uitvoeren.

Stichting Reclaimed Voices is ook uitgenodigd om op het ministerie te komen praten. Het gesprek zal eind januari plaatsvinden. Minister Dekker wil onder meer weten over de meldingen die zijn binnengekomen. "Dat mensen gaan melden, is fundamenteel", zegt Huiting.

Anders kunnen de Jehovah's Getuigen het gemakkelijk aan de kant schuiven als het probleem van een kleine groep mensen, aldus Huiting. Tegen slachtoffers wil hij zeggen dat ze er niet alleen voorstaan. "Als ze er met een ouderling over willen praten, is dat goed. Maar ze hebben ook professionele hulp nodig. Ik hoop dat dat kwartje valt."

Lees ook:

De terugblik op de dubbele coming out van ex-Jehovah's getuige Frank Huiting, een van de oprichters van Reclaimed Voices.

Lees hier het verhaal dat Huiting anoniem deed in Trouw: 'Een paradijs voor pedofielen'

Trouw deed lange tijd onderzoek naar seksueel misbruik bij Jehovah’s Getuigen in Nederland. Lees alles over het onderzoek.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden