SITE Artikel nieuws op wit typografie illustratie

Ongewenste opmerkingen

Meeste vrouwelijke voorgangers ervaren seksisme bij hun kerkwerk

SITE Artikel nieuws op wit typografie illustratieBeeld Anita Huisman

Van de vrouwelijke dominees in Nederland voelt 90 procent zich tijdens het werk in de kerk ongelijk behandeld ten opzichte van hun mannelijke collega’s.

Ruim de helft krijgt geregeld ongewenste opmerkingen over hun kleding of uiterlijk. Dat meldt het Nederlands Dagblad op basis van onderzoek onder 300 vrouwelijke voorgangers.

De Protestantse Kerk heeft veruit de meeste vrouwen in dienst als voorganger en heeft er relatief dan ook het meest mee te maken. Driekwart krijgt ongewenste opmerkingen van de eigen gemeenteleden. Een kwart van de ondervraagde vrouwen geeft aan seksisme te ervaren vanuit het bestuur van de kerk. In kerkvergaderingen hebben ze bijvoorbeeld last van mannelijke medebestuurders die doen alsof vrouwen geen verstand van zaken hebben.

Strijdlustig

Deelnemers aan het onderzoek geven aan dat ze door de ongewenste benaderingen overwegen te stoppen als voorganger (5 procent) of er onzeker van worden (19 procent). Ruim de helft (57 procent) zegt dat ze door het seksisme juist strijdlustiger zijn geworden en willen vechten voor gelijke behandeling.

Nagenoeg alle circa 1300 vrouwelijke predikanten kregen de online enquête toegestuurd. Volgens de krant hebben iets meer dan driehonderd vrouwen uit verschillende kerken de vragenlijst ingevuld.

In een reactie zegt de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) verrast te zijn door de onderzoeksresultaten en niet te hebben geweten dat de vrouwen in hun kerkwerk op deze schaal worden geconfronteerd met seksisme. “Veiligheid bespreekbaar maken vormt de basis voor een klimaat waarin iedereen binnen de gemeente zich veilig voelt’ ‘, zegt een woordvoerster. “Ook zorgen gesprekken ervoor dat iedereen zich bewust wordt van zijn eigen rol in het benoemen en voorkomen van allerlei vormen van grensoverschrijdend gedrag.”

Lees ook:

Waar zwaaien vrouwen inmiddels de scepter in kerkelijk Nederland?

Hoewel het woord ‘domina’ nog niet echt populair is, bestijgen steeds meer vrouwen de kansel in Nederland. De discussie in de gereformeerd-vrijgemaakte kerk hierover staat op scherp nu een adviescommissie vandaag adviseerde dat vrouwen leiding moeten kunnen geven aan een gemeente. Hoe zit het eigenlijk in de rest van kerkelijk Nederland?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden