Vaticaan

Meer vrouwen aan de top in het Vaticaan: Paus Franciscus benoemt zes vrouwen als financieel adviseurs

Paus Franciscus Beeld AP
Paus FranciscusBeeld AP

Voor het eerst heeft de paus zes vrouwen aangewezen als zijn belangrijkste financieel adviseurs. Dat past bij zijn streven naar meer vrouwen in bestuursfuncties in het Vaticaan.

Bas Roetman

Priester mogen ze nog niet worden, maar sinds donderdag heeft het Vaticaan meer vrouwen aan de top. Paus Franciscus heeft in één klap zes vrouwen benoemd tot lid van de Raad van de Economie, die toezicht houdt op de financiën van het Vaticaan. De raadsleden zijn de belangrijkste raadgevers van de paus in geldzaken.

Grijpen vrouwen nu de macht in het Vaticaan? Nee, zo ver is het nog lang niet. De échte topposities worden ingenomen door mannen die tot priester zijn gewijd: paus, kardinalen en bisschoppen. De weg naar het priesterschap voor vrouwen is nog altijd afgesloten, en daar verandert als het aan de paus ligt niets aan. De vraag of vrouwen diaken mogen worden schoof Franciscus vorig jaar tijdens de bisschoppenconferentie op de lange baan, tot teleurstelling van vernieuwingsgezinde bisschoppen.

De benoemingen passen wel bij de wens van de paus voor meer vrouwen op posities waarvoor geen priesterwijding is vereist. In 2017 stelde Franciscus al een vrouw aan als hoofd van de Vaticaanse musea en begin dit jaar benoemde hij een vrouwelijke functionaris voor onder andere vluchtelingenzaken en vrouwenrechten.

Hoewel de paus de promotie van vrouwen tot een van zijn stokpaardjes heeft gemaakt, is hij niet de eerste: ook zijn voorgangers streefden al naar meer vrouwen aan het roer. Benedictus XVI deed in 2008 een duit in het zakje door de eerste vrouwelijke redacteur aan te stellen bij de Vaticaanse krant L’Osservatore Romano.

De paus is al jaren bezig aan een offensief om de financiën op orde te krijgen

Wat gaan de nieuwe raadsleden precies doen? De zes vrouwen zijn stuk voor stuk financieel experts, die er op moeten toezien dat het Vaticaan beter met geld omgaat. De paus is al jaren bezig met een offensief om de financiën op orde te krijgen. Nodig, want het Vaticaan is betrokken bij witwaspraktijken en corruptieschandalen. Begrotingen klopten niet en controles schoten tekort. In 2014 riep de paus het Secretariaat voor de Economie in het leven, om beter zicht te krijgen op de inkomsten en uitgaven. De Raad voor de Economie is daar onderdeel van.

Ondanks de toevoeging van het zestal vrouwen bestaat de raad nog altijd in meerderheid uit mannen. Zo zijn acht plaatsen zijn gereserveerd voor kardinalen en bisschoppen. De overige raadsleden zijn lekenleden, niet-geestelijke adviseurs. Op één na zijn al deze leken nu vrouw. De raadsleden nemen zitting voor vijf jaar.

Lees ook:

Waarom het paus Franciscus maar niet lukt de Vaticaanse financiën op orde te krijgen

Een onroerendgoedtransactie van 200 miljoen dollar, beschuldigingen van corruptie en een vermeend failliet. Opnieuw is het Vaticaan in het nieuws vanwege financiële schandalen. ‘Het is knettergek.’

Podcast: Beiroet, Jan Karel van Spanje & wat is er mis met de vorige paus?

In de podcast De Roomse Loper praten Trouw-redacteur Stijn Fens en Vaticaankenner Christian van der Heijden u bij over de stand van zaken in de katholieke wereld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden