Mannenbijbel wil geestelijke luiheid bestrijden

Een deel van de omslag van de Mannenbijbel. Beeld Uitgeverij Royal Jongbloed
Een deel van de omslag van de Mannenbijbel.Beeld Uitgeverij Royal Jongbloed

Nu de vrouwen een eigen Bijbel hebben, kunnen de mannen natuurlijk niet achterblijven. Uitgeverij Royal Jongbloed presenteerde gisteren een blauwgetinte 'kennismakingsuitgave' speciaal voor heren. Volgens hoofdredacteur Wim Markus wordt deze Mannenbijbel alles behalve een machobijbel.

Rianne Oosterom

Waarom een mannenbijbel als mannen al oververtegenwoordigd zijn in het boek?
"Dat is een terechte vraag. Het motief achter de uitgave is het probleem van geestelijke luiheid onder christelijke mannen. Zij zijn - zeker in behoudende hoek - soms afwezige vaders die bij wijze van spreken op zondag het vlees snijden. Terwijl de Bijbel mannen juist oproept verantwoordelijkheid te nemen voor hun gezin en een geestelijk identificatiefiguur te zijn voor hun kinderen. De geloofsopvoeding van kinderen komt nu vaak op schouders van de moeder terecht."

Wat is daar erg aan?
"Niets ten nadele van de geweldige positie van vrouwen hierin! Zij mogen ook leiding geven. Maar de mannen moeten gewoon een inhaalslag maken. Je zou het omgekeerde emancipatie kunnen noemen: mannen kunnen hierin van vrouwen leren. Met verantwoordelijkheid nemen bedoel ik ook niet dat mannen moeten heersen over hun gezin. Ze moeten juist - naar het voorbeeld van Jezus - dienende, bescheiden en wijze leiders zijn."

Hoe gaat de mannenbijbel eruit zien?
"Het is de Herziene Statenvertaling aangevuld met extra materiaal dat gericht is op mannen. Ik ben dus wel hoofdredacteur, maar daarachter zit natuurlijk de hoofdredacteur met een hoofdletter. Het extra materiaal bestaat uit inleidingen bij bijbelboeken en toelichting in de kantlijn over hoe mannen teksten praktisch kunnen toepassen."

Kunt u een voorbeeld noemen?
"Mannen kunnen bijvoorbeeld leren van Mozes, de man die het volk van Israël door de woestijn naar het beloofde land leidde. Toen God hem vroeg om het volk te leiden, schoof hij de verantwoordelijk aanvankelijk van zich af omdat hij zichzelf niet goed genoeg vond. God stuurde Aaron om hem te helpen, en uiteindelijk nam Mozes de leiding wél. Hij wordt in de Bijbel zelfs 'de meest zachtmoedige man' genoemd."

Christelijke mannen klagen soms over de feminisering van de kerk omdat gevoel en aanbidding centraal staan. De 4e musketier-beweging is daar een reactie op. Musketiermannen veroveren op survivalkampen hun masculiniteit terug. Komt de mannenbijbel ook voort uit deze trend?
"Daar was ik wel bang voor toen de uitgeverij mij vroeg om hoofdredacteur te worden. De mensen die mij kennen, weten dat ik geen man ben die bergen beklimt enzo. Deze Mannenbijbel wordt zeker geen machobijbel: het gaat er juist om dat christelijke mannen een balans vinden tussen zachtmoedig en nederig zijn en toch leiding geven. Dus wees niet bang: er staan geen opdrachten als 'rol door de modder' in de zijlijn."

De Mannenbijbel verschijnt komend voorjaar.


Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden