De bladen

Magazine voor (niet-)christelijke lezers met een open blik

Sinds deze week ligt er een nieuw magazine in de boekhandels. Stel, is de naam, bestemd voor christelijke dertigers en veertigers met een open blik. En eventueel voor – zo hopen de makers tenminste – niet-christelijke lezers met eenzelfde open blik.

Aan het woord komt de 29-jarige winnares van het tv-programma Heel Holland Bakt, Anna Yilmaz, die in het dagelijks leven bij de marine werkt. Ze is christelijk opgevoed, door haar christelijke moeder en islamitische vader die weinig aan het geloof deed. Haar Turkse achternaam draagt ze op haar uniform, wat haar al meteen in een (verkeerd) hokje duwde. “Aan de start van mijn opleiding kreeg ik direct een blik halal in mijn handen gedrukt.”

Met haar receptenboek wil de Amersfoortse uitnodigen om verder te kijken. “‘Die Anna is goed geïntegreerd’, twitterde laatst iemand. Terwijl ik gewoon in Nederland geboren ben. Die heeft dan waarschijnlijk mijn zusje op televisie gezien. Mijn zusje is moslima geworden, draagt nu een hoofddoek en mensen vinden daar iets van. Terwijl wij als familie prima onder één dak kunnen leven. Daar kunnen veel mensen best iets van leren.”

Ook leuk om te weten: “Mijn Turkse familie heeft alle afleveringen van Heel Holland Bakt gezien, ook al snappen ze niets van de taal.”

Obscure bijbelse figuur

De drukte na haar winst bij Heel Holland Bakt doet haar soms terugverlangen naar het gestructureerde leven aan boord. “Dat vind ik prettig. Qua natuur sta je heel dicht bij God. Je ziet de mooiste zonsopgangen en -ondergangen. Als je dan af en toe een dolfijn of schildpad ziet, kan ik daar écht van genieten.”

In Stel, is ook een interview te lezen met dominee Frank van Veldhuizen (48) uit Reeuwijk, die zijn hoofd elke dinsdagavond leegmaakt met schermen. Hij is links, en dat is in zijn voordeel, omdat veel tegenstanders het lastig vinden dat dan alles andersom gaat. Een gegeven waar hij ook meteen een obscure bijbelse figuur bij kan noemen, Ehud. “Hij gebruikte een steekwapen en had ook voordeel van zijn linkshandigheid. Een andere plek in de Bijbel die in het licht van schermen opvalt, is de geestelijke wapenrusting.” Maar boeken daarover vermijd de dominee, zegt hij, aangezien ‘er vaak zo’n onzin in staat’.

Durven doorpakken

Een goede schermer kan zijn tegenstander lezen, zegt Van Veldhuizen. “Wat gaat-ie doen, wat is zijn zwakke plek? Dat observeren past goed bij mij. Tegelijk kun je niet blijven afwachten, maar moet je op het goede moment toeslaan. In mijn werk als predikant zie ik dat terug: ik moet mij goed verdiepen in wie ik tegenover me heb, maar moet ook af en toe durven doorpakken.”

De schermavond is echt ‘zijn’ avond, zegt de dominee. “En als ik een beroep uit een gemeente in een andere plaats krijg, wil ik altijd weten of ik er in de buurt kan schermen.”

De cover van de eerste editie van Stel,.
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden