Joe Biden en zijn vrouw Jill Biden tijdens een mis.

Strijd

Mag Joe Biden de communie worden geweigerd? Daarover is onenigheid in de katholieke kerk

Joe Biden en zijn vrouw Jill Biden tijdens een mis.Beeld AP

Mag Joe Biden te communie? Daarover is onenigheid binnen de Amerikaanse katholieke kerk. Behoudende bisschoppen zouden progressieve pleitbezorgers van abortus en euthanasie het liefst weren. Het Vaticaan maant de bisschoppen om niet te hard van stapel te lopen.

De Amerikaanse bisschoppenconferentie was van plan binnenkort een herderlijk document goed te keuren over ‘de geschiktheid om de communie te ontvangen’. De strekking ervan is dat katholieke politici met liberale opvattingen over ‘pro life’-kwesties, zoals abortus en euthanasie, het recht op het sacrament verspeeld hebben.

Onder hen hoort Joe Biden. De Amerikaanse president profileert zich nadrukkelijk als katholiek én hij verdedigt dat wat volgens de officiële kerkleer een ‘moreel kwaad’ is.

Het Vaticaan tempert nu de dadendrang van een aantal conservatieve Amerikaanse bisschoppen om dat kwaad te bestrijden. In een brief, gedateerd 7 mei, vraagt de prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, de Spaanse kardinaal Luis Ladaria Ferrer, aan de behoudende bisschoppen om niet meteen te besluiten, maar enkele tussenstappen te nemen.

Tussenstappen

De eerste is: bereik eerst maar eens consensus over jullie standpunt, dat is nu nog een meerderheidsstandpunt. De tweede stap: ga in gesprek met bisschoppenconferenties in andere landen. De derde stap: denk nog eens goed na over wat eigenlijk ‘moreel kwaad’ is. Dat bestaat niet alleen in hete hangijzers voor conservatieven, zoals abortus en euthanasie, maar raakt ook schendingen van de sociale leer van de kerk. Alleen maar rekening houden met wat traditionele ‘pro life’-katholieken erg vinden, zou ‘misleidend’ zijn.

In dat laatste is duidelijk de hand te zien van de huidige paus, Franciscus, die immers een gematigder koers vaart en nadruk legt op sociale kwesties.

De brief uit het Vaticaan waarschuwt voor het accorderen van het herderlijke document. Dat heeft namelijk een ‘mogelijk omstreden inhoud’. Bij handhaving ervan zou Joe Biden de communie geweigerd kunnen worden. Het Vaticaan schrikt terug voor zulke consequenties. Die zouden, aldus de brief, tot ‘onenigheid’ binnen de Amerikaanse katholieke kerk leiden.

Lees ook:

Joe Biden is als katholiek vooral pragmatisch

President Joe BIden heeft dagelijks een rozenkrans bij zich. Maar als katholiek is hij eerder pragmatisch dan rechtlijnig. Biden: “Mijn gedachten over het individu, over familie, over gemeenschap, over de wereld als geheel – ik ontleen ze rechtstreeks aan mijn geloof. Het gaat niet zozeer om de Bijbel, de zaligsprekingen, de Tien Geboden, de sacramenten of de gebeden die ik leerde. Het gaat om de cultuur.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden