null Beeld

MinaretEildert Mulder

Mag een moslima met een jood of christen trouwen?

Eildert Mulder

Vindt de Egyptische hoogleraar Amena Noseir nou wel of niet dat een moslimvrouw mag trouwen met een jood of christen? Ze is verkeerd begrepen, zei ze vorige week na stormachtige reacties op een tv-interview. En er zou zijn geknipt in de video waarin ze uitspraken deed waarover heel Egypte zich opwindt. Het Nijl-land telt honderd miljoen inwoners en evenveel theologen.

Zelfs het parlement buigt zich over de zaak. De Tweede Kamer zal niet snel theologische geschillen behandelen, maar in Egypte is het vanzelfsprekend dat een volksvertegenwoordiging dat wel doet.

Noseir is niet de eerste de beste. Aan de Al-Azhar ­Universiteit, het belangrijkste godgeleerdeninstituut van de soennitische islam, doceert ze islamitische ­filosofie. Ze probeert via pittige interpretaties van de sharia de emancipatie van vrouwen te bevorderen.

Steen in de vijver

In het gewraakte interview roerde ze een kwestie aan die gevoelig ligt. Volgens de sharia mag een moslim-man wel trouwen met een christelijke of joodse vrouw, maar het omgekeerde, een huwelijk van een moslimvrouw met een christelijke of joodse man, is niet toegestaan. Dat naar Nederlandse maatstaven wonderlijke, maar in Egypte opnieuw vanzelfsprekende onderscheid krijgt volgens Noseir geen steun van de Koran.

Crisis in het hele land. Noseir zal zelf ook wel hebben gesnapt dat ze een kei in de vijver gooide, al doet ze verbaasd over de paniek onder de eenden. Volgens media heeft ze haar uitspraken afgezwakt. Onduidelijk of dat ook zo is. Ze wil, zegt ze, dat shariadeskundigen voor eens en altijd een uitspraak doen over de kwestie, die volgens haar vooral bij moslima’s in Europa speelt. Nou ja, ook in Egypte zelf, want daar heb je een flinke christelijke minderheid en dus ook liefdesrelaties die religie-grenzen overschrijden. Maar dat noemt ze niet.

De Koran verbiedt een huwelijk met polytheïsten, veelgodendienaars. Maar wie zijn dat? Niet de joden, want die zijn onverdacht monotheïstisch. Christenen zou je polytheïsten light kunnen noemen, vanwege de drie-eenheid. Maar wat doe je dan met koranhoofdstuk 2 vers 221? Dat verbiedt niet alleen vrouwen om met een polytheïstische man te trouwen, maar ook mannen om met polytheïstische vrouwen te huwen. En dus zou, als de Koran christenen polytheïstisch zou vinden, ook een huwelijk van een moslimman met een christelijke vrouw taboe moeten zijn.

Modelmoslims

Maar de sharia staat zo’n verbintenis wel toe. Kennelijk oordeelt de sharia dat christenen niet vallen onder het begrip polytheïst. Waarom dan toch het verbod op een huwelijk tussen een moslimvrouw en een christen of jood?

Joden en christenen zijn kafirs, ongelovigen, zo klinkt het. Daar trouw je niet mee. Maar waarom mag een moslimman dan wel trouwen met een kafirvrouw? En wat doe je met de verzen 113 en 114 van koranhoofdstuk 3, die zeggen dat joden en christenen (‘de mensen van het boek’, ofwel de Bijbel) niet allemaal gelijk zijn? Ze beschrijven sommige ‘mensen van het boek’ als een soort modelmoslims, die ’s nachts knielend ‘Gods tekenen’ voorlezen en ‘wedijveren in goede daden’.

Een ander argument is dat de sharia een moslimman verplicht het andere geloof van zijn vrouw te respecteren. Een omgekeerde joodse of christelijke garantie is er niet. De niet-islamitische man zou zijn vrouw kunnen dwingen van geloof te veranderen. Vandaar het trouwverbod dat Tunesië, vernieuwer nummer één, in 2018 afschafte. Ook in Egypte komt het debat op gang.

Lees ook:

‘Ik wilde haar verbannen. Maar het is toch je dochter’

In de interviewserie ‘De Appel en de Boom’ vertellen ouder en kind over de rol van de islam in hun leven. Hoe anders zijn ze? In deel dertien: Tamara Youssef (30) en haar vader Gamal (67) uit Almere.

Lees ook:

Van progressieve moslima tot conservatieve christen

Schrijfster Nahed Selim transformeerde van een feministische islamcriticus in een conservatieve christen. ‘Ik vertrouw niet meer op mijn liberale verstand, maar op God.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden