Leven met aandacht, hoe doe je dat?

null Beeld Studio Vonq
Beeld Studio Vonq

Met aandacht leven, in de maand van de Maand van de Spiritualiteit vertellen mensen hoe ze dat doen. Deze week: meditatielerares Wineke van Aken. Ze schreef het boek ‘De Metta-cirkel’.

Marije van Beek

Het begin

“De eerste yogalessen die ik volgde deden me weinig. Ik vond het maar sloom of zweverig. Tot ik een klasje astangayoga volgde, een stijl die wat meer krachtinspanning vraagt. Na de les lag ik in de ontspanning op de mat, en viel er plots van alles van me af. Ik voelde tranen over m’n wangen biggelen van ontroering. Lekker, dacht ik. Al gauw deed ik vijf keer per week yoga, en in de jaren daarna ben ik me er steeds meer in gaan verdiepen en bekwamen. Ook in meditatie en mindfulness – daar heb ik nu mijn eigen praktijk in, waarmee ik ook retraites organiseer.”

De gevolgen

“Mijn leven werd er vanzelf leuker door. Je geest zit altijd in het verleden of de toekomst – ‘o jee, als dat en dat maar goed gaat’ – maar je lichaam, dat zit in het nu. Ben je met je lichaam in contact, dan zit je minder in je hoofd. En dan wordt alles aangenamer. “Ik merk intussen wel hoe anders ik ben. Om me heen zie ik veel boosheid. Ik probeer meer te leven vanuit vriendelijkheid. Dat is het hart van het boeddhisme. Mijn boek gaat over het begrip ‘metta’, liefdevolle aandacht. Het is zoals zenleraar Thich Nhat Hanh zegt: ‘Boosheid is als het gooien van hete kolen’. Als je boos wordt heb je daar zelf ook last van. Natuurlijk word ik nog boos. Op de computer bijvoorbeeld: dan print ik iets uit, en dan komt alles er dubbelzijdig uit, maar de eerste pagina niet. Daar valt niet altijd tegenop te mediteren.”

De reacties

“Ik bots niet ineens met mensen vanwege mijn levensstijl. Net als iedereen zit ik natuurlijk ook in een bubbel, en trek ik mensen aan die ook met aandacht leven. De haast van anderen valt me wel op. Neem caissières bij de supermarkt. Zij werken zo snel dat ik van de ene naar de andere kant van de band moet rennen en duwen me al wisselgeld in de hand voordat ik het hen gepast kan geven – want dan zijn ze alweer bij de volgende klant.”

Eén tip

“Doe gewoon soms eens iets niet. Dan hoef je je ook minder te haasten. Haasten geeft jezelf het idee dat je achterna gezeten wordt door een tijger. Want je systeem maakt geen onderscheid tussen het gevoel van haast als je nog snel wat moet doen, of het gevoel van haast als je in een oerwoud zit met een tijger: er wordt gewoon cortisol aangemaakt. Ons brein is niet meegeëvolueerd en reageert nog als dat van een prooidier. Je wordt misselijk, je lichaam denkt: er is iets. Gevaar. Niet zo gek dat je dan soms ’s avonds in bed ligt en denkt: wat was dit een heftige dag. Nee, dan kunnen we beter in het moment leven.”

Nominaties voor Beste Spirituele Boek zijn bekend

Vandaag begint de Maand van de Spiritualiteit en zijn de vijf titels bekend die meedingen naar de boekenprijs. Er kan gestemd worden op de door de jury genomineerde boeken. De jury bestaat uit KRO/NCRV-presentatrice Jacobine Geel, boekhandelaar Kitty Geerts, bibliothecaris Bea Rigter en Trouw-journalist Marije van Beek.

Vier van de genomineerde boeken zijn dit jaar van de hand van Nederlandse schrijvers: ‘In negen stappen naar innerlijke groei’ van Lisette Thooft, ‘Voor Joseph en zijn broer’ van Christa Anbeek, ‘Shinrin Yoku’ van Annette Lavrijsen, en ‘Paradijs in de polder’ van Arita Baaijens. Het enige boek van Amerikaanse bodem is ‘Minimalisme’, van Joshua Fields Milburn en Ryan Nicodemus.

De Maand van de Spiritualiteit is een initiatief van onder meer de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek en Trouw. Op zaterdag 2 februari maakt Jacobine Geel de winnende titel bekend in haar KRO-NCRV-programma Jacobine.

Stemmen kan tot en met 30 januari via de website www.maandvandespiritualiteit.nl.

Lees ook:

Uithuilen in het paradijs

Om los te komen van dagelijkse beslommeringen kan een retraite helpen. Helemaal als er ook yoga, mindfulness of meditatie aan te pas komen. En nog beter: als je daarvoor naar Bali moet.

Corine Jansen (49) begon haar leven opnieuw en probeert nu als stoïcijn te leven

Opnieuw beginnen met je leven, Corine Jansen (49) vertelde hoe zij probeert als stoïcijn te leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden