Extremisme

Lessen bij Utrechtse moskee hebben sektarische trekken

null Beeld
Beeld

De lessen die de Utrechtse AlFitrah-moskee aan kinderen geeft, hebben sektarische trekken. De wereld wordt strak ingedeeld in halal (toegestaan) of haram (verboden).

Kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar leren dat ze afstand moeten houden van alles wat niet-islamitisch is en dat ze ouders, familie of vrienden moeten corrigeren als die andersdenkend zijn.

Deelnemen aan leuke activiteiten op hun reguliere school (de lessen zijn een aanvulling), zoals schoolreisjes en sinterklaas, wordt in de lessen actief ontmoedigd. Dat staat in een rapport dat het Verwey-Jonker Instituut gisteren heeft gepubliceerd over het onderwijs in de salafistische moskee in Utrecht.

Volgens de onderzoekers zet AlFitrah niet actief aan tot radicalisering of geweld. Maar het gedachtengoed kan daarvoor wel een voedingsbodem zijn. Bij de moskee gebeuren dingen die op of over de rand van de wet zijn, maken de onderzoekers op uit gesprekken met ingewijden.

Polygamie mogelijk gemaakt

Zo worden er islamitische huwelijken gesloten zonder burgerlijk huwelijk bij de gemeente. Dat maakt in Nederland verboden polygamie mogelijk. Aangifte doen bij de politie van misstanden wordt gezien als verraad. Kinderen leren dat niet-gelovigen niet te vertrouwen zijn. “Kinderen krijgen een zwart-witvisie voorgeschoteld”, aldus de onderzoekers.

Het Utrechtse instituut deed in 2016 al onderzoek naar het moskeeonderwijs. Toen bleek dat de lessen ‘pedagogisch verantwoord’ waren, maar er wel voor konden zorgen dat moslimkinderen de Nederlandse samenleving de rug toekeren. De gemeente Utrecht gaf vervolgens opdracht voor nader onderzoek. De onderzoekers spraken met vijftig mensen die allemaal anoniem wilden blijven.

Lees ook:
Weg met artikel 23? Dat kan niet zomaar en is ook niet nodig

Na zware verdenkingen tegen een islamitische school in mei laaide de discussie over de vrijheid van onderwijs op. Maar is daar eigenlijk wel reden toe, vroeg het Filosofisch Elftal zich af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden