SITE artikel beeld Minaret Beeld trouw
SITE artikel beeld MinaretBeeld trouw

MinaretEildert Mulder

Leent de gruwelijke moord op moslims in Christchurch zich voor een Hollywoodfilm?

Eildert Mulder

Hollywood, gulzige gier, toon eindelijk eens, ook al heb je het niet: fatsoen! Blijf af van ons verdriet! Zo zou je de woede in Nieuw-Zeeland kunnen samenvatten over de plannen voor een film over de massamoord van 15 maart 2019. Op die dag schoot de Australiër Brenton Tarrant 51 moskeegangers dood, in twee moskeeën in de stad Christchurch.

Of de film er nog zal komen is de vraag, nu de schrijver van het script en de regisseur, beide Nieuw-Zeelanders, zich hebben teruggetrokken, snotterend van berouw. Onduidelijk is wat de Amerikaanse filmmaatschappijen die bij het project betrokken zijn gaan doen. De opnames zijn nog niet begonnen. Er is al wel een actrice gevonden die de rol van de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern zal spelen, mocht het project toch doorgaan. Ardern oogstte veel lof voor de gevoelvolle manier waarop ze de moslimgemeenschap benaderde na het drama.

Bezwaar tegen de term ‘inspirerend’

Moslims hebben grofweg twee bezwaren tegen de geplande rolprent. Hij komt te vroeg, de wonden zijn nog te vers. De narigheid komt juist nu met die film weer naar boven. En dan de invalshoek, vorige vrijdag enthousiast verwoord door The Hollywood Reporter: ‘Het inspirerende verhaal over het antwoord van de jonge leider op de tragische gebeurtenissen’.

Dat is toch wel bar, zo klinkt de kritiek. Alle lof voor Ardern. Maar een griezel die gelooft in de superioriteit van ‘het blanke ras’ pleegt een gruweldaad tegen niet-blanke moslims. En dan maak je de blanke premier tot het ‘inspirerende’ thema? Het moet toch allereerst over de slachtoffers en hun nabestaanden gaan? Eén van de critici schuwt zelfs een vergelijking met Amerikaanse films van een eeuw geleden niet, waarin blanken als edele ridders optraden, terwijl in de boze wereld buiten de bioscoop zwarte mensen vanwege hun huidskleur gelyncht konden worden. Ook de premier gruwt van de film en vindt het al helemaal ongepast als zij daarin de grote heldin zou zijn. Er zijn veel verhalen te vertellen over de aanslagen, zegt ze, maar ik hoor daarin niet thuis.

Premier Ardern: vergeet de moordenaar

Je zou ook de massamoordenaar tot hoofdonderwerp kunnen maken. Maar stel dat niet voor aan premier Ardern. Ze hoopte, zei ze in augustus vorig jaar, toen Tarrant zijn levenslang kreeg, dat nooit iemand nog een excuus zou vinden om zelfs maar zijn naam te noemen. Wat wel de vraag oproept of collectief ‘vergeten’ echt een heilzaam maatschappelijk medicijn is.

Overigens zal de film ook moeilijk voorbij kunnen aan wat er in Sri Lanka gebeurde, ruim een maand na Christchurch. Aan IS gelieerd tuig vermoordde daar uit ‘solidariteit’ met de moslims in Nieuw-Zeeland ruim 250 mensen bij aanslagen op kerken en hotels. Jawel, op eerste Paasdag.

Twee dorpen in Burkina Faso

Eén ding moet je IS nageven, het discrimineert niet en doodt even energiek moslims als christenen. Ook de kleur van de doelwitten speelt geen rol. Twee weken geleden, zaterdag 5 juni, joegen IS-achtigen in twee dorpen in het Sahelland Burkina Faso 160 mensen over de kling. Waarschijnlijk was het hun begonnen om een illegale goudmijn. Want ook heilig bloedvergieten kost geld en dat moet ergens vandaan komen.

Een dag later en achtduizend kilometer verderop verpletterde een twintigjarige Canadese islamhater met zijn vrachtwagen een moslimfamilie, die een zondagse avondwandeling maakte. Vader, moeder, een dochter en oma kwamen om. Alleen de zoon van negen leeft nog. Maak daarover een film, sober, geen poenerig Hollywood. En niet nu meteen. Of juist wel?

Lees ook:

Het optreden van Jacinda Ardern, de veelgeprezen premier van Nieuw-Zeeland, is al menigmaal geanalyseerd. Hoe doet ze dat, leiding geven in moeilijke omstandigheden? Framing-expert Hans de Bruijn ziethoe Jacinda Ardern haar vriendelijkheid inzet als wapen .

In de rubriek ‘In de schaduw van de minaret’ leest u bespiegelingen over de islamitische wereld van Eildert Mulder, arabist en oud-redacteur van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden