De zin vanPeter Nissen

‘Laat los, dan zal je losgelaten worden – dat heb ik in deze coronacrisis geleerd’

Peter NIssen Beeld Claudia Venhorst
Peter NIssenBeeld Claudia Venhorst

In tijden van corona vertellen meer en minder bekende Nederlanders over hun persoonlijke leefregel of een inspirerende zin. Vandaag: hoogleraar oecumenica en remonstrants predikant Peter Nissen (63).

Stijn Fens

“Tijdens deze coronacrisis ben ik ontzettend van wandelen gaan houden. Dat is voor mij een leerschool geworden in het loslaten van dingen. Als ik vroeger wandelde, was ik in mijn hoofd nog bezig met een artikel dat ik af moest maken of een ingewikkeld besluit dat ik moest nemen. Dit soort dingen kan ik nu veel beter van me afzetten.

Tijdens een van mijn wandelingen heb ik besloten om in september met vervroegd emeritaat te gaan bij de universiteit. Dat heeft ook te maken met het feit dat ik afstand wil nemen van die hele ratrace die de wetenschap en de universiteit zijn geworden. Dan heb ik het over de drang om te moeten presteren en de neiging om elkaar de maat te nemen. Wie haalt de meeste onderzoeksgelden binnen? Wie publiceert het vaakst in internationale toptijdschriften? Wie is de kampioen?, zal ik maar zeggen. Ik vind het een jammerlijke ontwikkeling.

Tijdens de lockdowns heb ik gemerkt dat het heel belangrijk is om met mildheid in het leven te staan. Dus niet met prestatiedrang en vooral niet met de neiging elkaar voortdurend de maat te nemen. Op Twitter lijken de lontjes steeds korter te worden. Iedere beperking of juist de opheffing daarvan kan rekenen op protest van groepen die zich verongelijkt voelen. Kortom: we hebben grote nood aan mildheid.”

Twee teksten

“Er zijn twee teksten die me hierbij inspireren. Dat is aan de ene kant de Regel van Benedictus. Neem nou wat hij schrijft over hoe de abt met monniken moet omgaan. Voor Benedictus is heel belangrijk dat de abt niet alleen moet kijken naar de kam­pioenen, naar diegenen die heel goed zijn in het monnik-zijn. Hij moet ook letten op de langzaamste monnik. Het enige waar monniken zich echt voor moeten inzetten is optimaal respect hebben voor elkaar.

De andere tekst komt uit de Veldrede van Jezus, waar de evangelist Lucas over schrijft. Je zou het de tegenhanger kunnen noemen van de Bergrede bij Mat­theüs, de toespraak van Jezus met de Zaligsprekingen erin. Bij Lucas is de toespraak korter en hij spreekt hem uit in het open veld, na de aanstelling van de twaalf apostelen: ‘Oordeel niet, dan zal er niet over je geoordeeld worden’, ‘Veroordeel niet, dan zul je niet veroordeeld worden’, en ten slotte ‘Laat los, dan zal je losge­laten worden’. ‘Laat los’ wordt meestal vertaald met ‘vergeef’ zodat je ook ‘vergeven’ zult worden. Maar in het Grieks staat toch echt ‘loslaten’. Ik vind dat mooi: niet oordelen en tegelijk los kunnen laten, zodat jij zelf ook losgelaten kan worden. Het klinkt boeddhistisch, maar is eigenlijk heel christelijk en benedictijns.

Ik heb in deze coronacrisis geleerd los te laten. Het is mooi geweest wat de wetenschap betreft. Ik hoef niet zo nodig meer te presteren. Als ik nog een paar mensen kan troosten met een preek of in een gesprek of met wat ik op Facebook schrijf, dan is het goed.

En ik heb dus ook geleerd mild te zijn. Die mildheid geldt ook hoe ik naar de rooms-katholieke kerk wil kijken. Ik ben elf jaar geleden vanuit een zekere boosheid overgestapt naar de remonstranten, maar nu kan ik met een veel zachtere blik kijken naar die grote en imposante wereldkerk met die enorm rijke traditie. Met name op het gebied van de liturgie. Ik blijf bij de remonstranten, maar tegelijkertijd ben ik me er meer dan ooit van bewust dat ik katholiek ben tot in de genen.”

Lees ook de vorige aflevering in deze serie met Wim Kerkhof, frontman van de Amazing Stroopwafels en landenverzamelaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden