null Beeld

In de schaduw van de minaretEildert Mulder

Laat de kerk deze moslim zalig verklaren

Waar een wil is, is een weg. Een scheutje fantasie is ook nodig. Maar wat zou het een machtige doorbraak zijn als de katholieke kerk een moslim zalig zou verklaren.

Vooral omdat er een topkandidaat is, die zijn inzet voor christenen met de dood moest bekopen. Ontegenzeggelijk een martelaar dus. Misschien is zaligverklaring van een moslim zo wonderlijk dat nooit iemand op het idee kwam het te verbieden. Dat zou de zaak alleen maar eenvoudiger maken.

Zo’n spectaculair gebaar past bij het temperament van de huidige paus en zou diepe indruk maken. Bij moslims zou zo’n royale stap het gevoel wegnemen dat ze het bij anderen nooit goed kunnen doen zolang ze vasthouden aan hun eigen geloof. Verder zou zo’n eerbewijs een steun in de rug zijn van liberale moslims en zou het moslims in het grijze gebied tussen liberale islam en jihadisme voor afglijden kunnen behoeden.

Zaligverklaring is, seculier bezien, een postume medaille voor mensen die echt het verschil hebben gemaakt. Protestanten doen er niet aan. Daarom zal de geste van katholieke zijde en misschien ook van oosterse kerken moeten komen. De topkandidaat is de Pakistaan Salman Taseer. Hij was gouverneur van de provincie Punjab. Op 4 januari 2011 schoot zijn lijfwacht hem dood omdat hij een christelijke boerenvrouw had verdedigd, Asia Bibi. Ook zij woonde in Punjab.

Haar verhaal is vaak verteld. Op een smoorhete dag werkte ze met moslimvrouwen op het veld. Ze haalde water voor de hele groep, nam alvast zelf een slok. Volgens de moslimvrouwen had ze daarmee het water bezoedeld. In een woordenwisseling vergeleek Bibi Mohammed en Jezus met elkaar. Dat leverde haar een doodvonnis op. Na acht jaar dodencel is ze nu veilig in een ver buitenland.

Taseer steunde haar. Keer op keer hekelde hij de beruchte Pakistaanse blasfemiewet. Honderden imams verboden gelovigen zijn begrafenis bij te wonen. De taliban gijzelden zijn zoon. Een menigte hield het transport van de moordenaar naar de rechtbank tegen en strooide rozenbladeren over hem uit. Na zijn executie in 2016 waren er massale protestdemonstraties, ook in Engeland met zijn vele Pakistaanse migranten.

Twee maanden na Taseers liquidatie werd een andere Pakistaanse politicus vermoord: Shahbaz Bhatti, minister voor minderheden, christen. Ook hij steunde Asia Bibi. In 2016 begon de procedure voor zijn zaligverklaring. Het is toch raar dat je hem wel en Taseer niet zalig verklaart? Kon die het helpen dat zijn ouders moslims waren? Taseer liep extra risico, omdat hij zich volgens velen schuldig maakte aan afvalligheid. Zelfs als er geen hemel is, dan hoort Taseer daar toch thuis. Hij liet zien dat er behalve het kille cynisme van de realpolitik en het verhitte nihilisme van de terrorist nog andere keuzes mogelijk zijn.

Mocht zalig verklaren echt niet lukken, kijk dan af bij Yad Vashem, het Holocaust-herdenkingscentrum in Jeruzalem. Dat legde een lijst aan van niet-Joden die in de Tweede Wereldoorlog Joden hebben geholpen. Open in het Vaticaan een eregalerij van niet-christenen die christenen hebben beschermd.

Zoals de imam in Nigeria, die 262 christelijke dorpsgenoten redde bij een aanval van islamitische koeherders. De voorganger verzamelde de christenen in zijn moskee en ging voor de ingang plat op de grond liggen, samen met de andere moslims van het dorp. Een menselijk tapijt waarmee de aanvallers geen raad wisten. De BBC berichtte erover in 2018, zonder namen te noemen. Te link.

In de rubriek ‘In de schaduw van de minaret’ leest u bespiegelingen over de islamitische wereld van Eildert Mulder, arabist en oud-redacteur van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden