Klooster trekt jongeren met rust en regelmaat

Het complex Nieuw Sion in Diepenveen waar in de toekomst jongeren maximaal een jaar kunnen wonen. Beeld
Het complex Nieuw Sion in Diepenveen waar in de toekomst jongeren maximaal een jaar kunnen wonen.

Speciale weekenden voor jongeren in een klooster bij Deventer zijn zo'n succes dat er in de herfst een jongerenklooster komt.

Maaike van Houten

Een klooster, dat leek dominee Catharinus van den Berg meer iets voor veertigers zoals hij, dan voor jongeren. Maar op de jongerenweekenden in kloostercomplex Nieuw Sion bij Deventer kwamen zoveel jonge mensen af dat hij daar met anderen in de herfst een oecumenisch jongerenklooster begint, het eerste in Nederland. Vijftien twintigers kunnen er tussen de twee maanden en een jaar een kloosterleven leiden, en tegelijkertijd studeren of werken.

"Jongeren ademen het ritme en de structuur van het klooster", zegt Van den Berg, die onder andere verbonden is aan de gereformeerd-vrijgemaakte kerk in Dronten. Hij merkte bij het 'proefdraaien' in de weekeinden dat ze zich makkelijk voegden in het schema van vieringen met getijdengebeden, inclusief zeven minuten stilte. "Ze vinden hier een spirituele krachtplek. Hier kom je in een bepaalde concentratie, en verder is er niks. Je moet je richten op wat er wel is, en dat ben jezelf, en dat zijn de anderen."

Depressies

Het jongerenklooster wil een rustplek bieden aan de generatie die, zoals de organisatie het omschrijft, 'zich suf chat', veel onrust en chaos in het leven ervaart, die worstelt met de druk om te presteren en gelukkig te zijn en waarin veel burn-outs voorkomen. En depressies.

"Hier luiden drie keer per dag de klokken. Dan laat je alles uit je handen vallen en merk je dat er iets belangrijker is dan al dat gejaag. En dat is de ziel", zegt Van den Berg, die de groep samen met zijn vrouw gaat begeleiden - zij heeft het ontwerp gemaakt voor de pij die ze gaan dragen.

Het jongerenklooster gaat twee verdiepingen en een kapel huren van het complex in het groen, even buiten Diepenveen. Het klooster werd jarenlang bewoond door monniken van de trappistenorde, maar voor hen werd het te groot. De laatste cisterciënzers vertrokken twee jaar geleden.

De stichting Nieuw Sion heeft het complex gekocht. Er is nu een groep van circa tachtig vrijwilligers die er bidt en werkt in de stijl van de monniken. Mobiele, parttimemonniken noemt directeur Peter Dullaert ze. Ze hebben hun leven en werkzaamheden buiten de gemeenschap, maar ze doen regelmatig mee aan de getijdengebeden. "Zij willen het gebed wel een plek geven in hun leven, maar ze trekken nog niet de consequentie om hier te gaan wonen", zegt Dullaert.

Het is wel de bedoeling dat er op den duur een leefgemeenschap komt in het klooster. "Maar de jongeren snellen ons nu met het Jongerenklooster vooruit", zegt Dullaert. "Het is ironisch en wonderlijk tegelijk dat de jongeren hier nu als eersten hun intrek nemen. Dat is min of meer per ongeluk zo gegaan, maar je kunt het ook een wonder noemen."

De directeur houdt nog wel een slag om de arm: er is belangstelling, maar de groep is nog lang niet vol. Bewoners van het jongerenklooster betalen 500 euro huur per maand. Daarvoor krijgen ze een kamer en een programma, er komen bij voorbeeld twee keer per week gastsprekers. Het verblijf is aan een maximum van een jaar gebonden. Begeleider Van den Berg: "Het is niet de bedoeling dat ze de nieuwe kloosterlingen worden. Ze kunnen hier inspiratie opdoen waarmee ze weer de wereld

Ik wil nadenken over hoe ik in het leven wil staan, in stilte.

Debora Dijkstra (25) journalist bij Dag6, woont in een studentenhuis in Ede, verbonden aan de Protestantse Kerk in Nederland.

"Misschien ga ik samenwonen of trouwen, maar daarvoor wil ik nog op een gekke plek wonen. Eerst dacht ik aan een tiny house, maar ik ben erg bezig met het geloof. Voor mijn werk ben ik bij Nieuw Sion geweest. Ik ben erover gaan nadenken of dat wat voor mij is. Ik was met mijn vriend op vakantie, we zaten daar een week zonder wifi. Dat was zo lekker, ik dacht: we zijn nu veel meer met elkaar bezig. Ik wil echt contact met mensen. Bij Nieuw Sion sta je in verbinding met elkaar, en met het geloof. En het is een topplek, de natuur geeft vanzelf een rustgevoel.

Het kloosterleven geeft een bepaalde orde en een structuur. Als de klokken luiden, ga je in gebed, dan ga je niet nog een mailtje sturen. Ik wil niet de hele tijd met mijn werk bezig zijn, of continu overal bereikbaar zijn. Ik wil nadenken over hoe ik in het leven wil staan, in stilte, zonder prikkels. In de zeven minuten stilte van het gebed hoorde ik veel ruis, dat was een heel aparte ervaring.

Het is een heel andere mindset, daar verlang ik naar. Maar ik vind het ook fijn dat het klooster niet zo ver van Deventer afligt, dan ben ik ook zo op mijn werk in Amersfoort. En dan kan ik ook makkelijk eens een avondje uit."

Debora Dijkstra Beeld *
Debora DijkstraBeeld *
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden