null Beeld

In de schaduw van de minaretEildert Mulder

Kindhuwelijken zijn in Algerije verboden, Mohammed beledigen is dat ook

Eildert Mulder

Algerije is niet het enige land dat burgers platstampt. Dat leren de toeslagenaffaire en de Groningse aardbevingen. Het maakt de wijze waarop de Algerijnse justitie het leven van de islamoloog Said Djabelkhir vergalt er niet minder erg om.

Djabelkhir doceert aan de universiteit van Sidi Bel-Abbes. Vorige week kreeg hij drie jaar cel wegens belediging van de ‘voorschriften van de islam’ en van de profeet Mohammed. Toegegeven, Pakistan is erger, Djabelkhir kreeg niet de doodstraf wegens blasfemie. Zijn beroep mag hij in vrijheid afwachten. Als ook de hogere rechter hem veroordeelt, zal hij in cassatie gaan.

Amnesty International

Hij krijgt steun van Amnesty International en zit nog lang niet in het cachot. Maar zijn zaak blijft onwezenlijk. Niet het Openbaar Ministerie nam het initiatief tot vervolging, maar een collega die de islam wilde redden en steun kreeg van zeven advocaten. Van officiële zijde hoorde Djabelkhir, ook een bekend mediafiguur, niets. Via relaties vernam hij begin vorig jaar dat er een onderzoek tegen hem liep. Zelfs de datum van de rechtszitting kreeg hij niet meegedeeld. Hij vernam die pas via een post op Facebook van de advocaten van die collega.

De beschuldiging dat hij Mohammed zou hebben beledigd was potsierlijk. Het had te maken met het kindhuwelijk dat de profeet zou hebben gesloten met Aicha, die zes was en nog met poppen speelde. Het seksuele verkeer zou drie jaar later zijn begonnen. Of dat verhaal klopt is zeer twijfelachtig, maar het is wel een geducht aanvalswapen in de hedendaagse slagenwisselingen over de islam.

Minimumleeftijd om te mogen trouwen

Overigens heeft Djabelkhir de kwestie Aicha helemaal niet aangeroerd. Hij heeft niet, zoals ooit Hirsi Ali in Trouw, Mohammed een pedofiel genoemd. Wel keurt hij jeugdhuwelijken af. Volgens de rechter beledigt hij daarmee Mohammed, want ook die had een jonge bruid. In Algerije is de minimumleeftijd om te mogen trouwen negentien.

Beledigt ook de Algerijnse huwelijkswet Mohammed?

Dat er in de moslimwereld toch nog meisjes van veertien of vijftien trouwen, vooral op het platteland, is een ander verhaal. Dit soort huwelijken waren ook in Indonesië, toen Nederland daar de dienst uitmaakte, tamelijk gewoon. De bewierookte islamgeleerde Snouck Hurgronje trouwde met een Javaanse bruid van dertien. Bijna een Aicha dus.

Hadj geen religieuze plicht

Djabelkhir verspreidt de ‘ketterij’ dat het slachtfeest teruggaat op voor-islamitische rituelen. Dat geldt volgens hem ook voor de hadj, de jaarlijkse pelgrimage naar Mekka. Hij beroept zich op koranverzen. Daaruit leidt hij eveneens af dat de hadj geen religieuze plicht is. Verder vindt hij dat het verhaal van Noach en de ark niet letterlijk moet worden uitgelegd.

Fatwa’s, uitgevaardigd door geestelijken die vertellen wat een moslim wel of niet mag, wil hij afschaffen. Bevoogding, uit de tijd, oordeelt hij. Laat muziek en ook toneel en film toe in de moskee, is een andere steen die hij in de vijver gooit.

Dat uitgerekend in Algerije een rechter zo’n vonnis velt is bijzonder. In 1992 stond de islamitische Fis-partij op het punt de eerste vrije verkiezingen van het land te winnen. Het leger voorkwam dat met een staatsgreep. Gevolg: 200.000 doden in een terreurgolf die jaren duurde. De strijdgroep Gia introduceerde de nachtelijke dorpen-moorden, nu berucht in Mozambique en andere Afrikaanse landen. En dan wil je een verklaard vijand van extremisme drie jaar opsluiten?

Heet de echte profeet van Algerije Kafka?

In de rubriek ‘In de schaduw van de minaret’ leest u bespiegelingen over de islamitische wereld van Eildert Mulder, arabist en oud-redacteur van Trouw.

Lees ook:

‘Kindhuwelijk gebeurt lang niet altijd onder dwang, zelf noemen ze het gewoon jong trouwen’

Kinderen die trouwen, kiezen daar soms zelf voor, ontdekte Hoko Horii tijdens onderzoek in Indonesië. “Ook bij een huwelijk moeten we erkennen dat tieners zelf kunnen nadenken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden