null Beeld
Beeld

Bladen en blogsMarije van Beek

Kiezen voor radicaal-rechts onder het mom van vrijheid en liefde

Redactie Religie&Filosofie

Spiritueel angehauchten doen doorgaans hun best om zich geen zorgen te maken. Maar de afgelopen weken klinken er op sociale media toch bezorgde geluiden uit de gemeenschap van zinzoekers en yogabeoefenaars. Reden: de verkiezingsuitslag. Filosofe Désanne van Brederode beschreef een maand geleden al in deze krant hoe antroposofen zich – tot haar verdriet – door de coronacrisis in de handen van nationalistische politici lieten drijven, en naar de uiterste flanken van rechtse partijen.

Het eigen geluk

Nu de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen bekend zijn – en die gunstig uitpakten voor radicaal-rechtse partijen – zien ook anderen zich genoodzaakt uit te spreken. Journalist en schrijver Roxane van Iperen wijdde een bericht op haar Instagrampagina aan ‘yogatypes’ die vooral met hun eigen geluk bezig zijn, en radicaal-rechts hebben gestemd. Ze bekritiseert deze ‘geprivilegieerde groep’, die ‘geen notie heeft van de leefwereld van de groepen die door PVV, FVD of JA21 worden vertrapt’. En ze laakt het beperkte incasseringsvermogen. “Ervaren voor het eerst van hun leven enige vrijheid-inperking vanwege corona, en gaan fullblown ‘fucktheworld.”

Haar bericht kreeg zoveel respons dat ze nog een vervolgbericht schreef. Het is geen probleem als je je zorgen maakt over hoe de huidige coronamaatregelen onze kinderen op lange termijn gaan beïnvloeden, vindt ze. “Doe ik ook.” Maar: “Dat is nooit reden om op partijen te stemmen die racisme / antisemitisme / discriminatie / complottheorieën uitdragen of normaliseren”.

‘Deze pandemie stem je niet weg’

Ook documentairemaker Sunny Bergman meldde op haar Facebookpagina dat ze zich ‘als yoga en meditatie beoefenaar’ schaamt, en afstand neemt van “alle mensen uit die hoek die onder het mom van ‘vrijheid’ en ‘liefde’ gestemd hebben op een fascistische partij”. Ze doelt daarmee op Forum voor Democratie. “Innerlijke ontwikkeling en politieke strijd tegen ongelijkwaardigheid moeten volgens mij hand in hand gaan”, schrijft Bergman. “Vrijheid en fascisme gaan niet samen. Nooit. En deze pandemie stem je niet weg.”

Ze besloot met een oproep om hetzelfde te doen, gericht aan “lieve yogi’s, newagers en andere aanhangers van spirituele stromingen”. Vervolgens richtte ze zich ook tot een aantal yogascholen en het tijdschrift Happinez. Dat laatste bleek net niet meer nodig. Een dag eerder had hoofdredacteur Eveline Helmink ook al een Instagrampost opgesteld over de verkiezingsuitslagen.

Lievelingsmantra

Haar opvatting van spiritualiteit gaat over balans, harmonie en verbinding schrijft Helmink. “Balans tussen zelfliefde en liefde voor alles dat ademt en leeft in gelijke mate.” Daarom is ook zij verdrietig over de verkiezingsuitslag. “Voor mij is het moeilijk te begrijpen, dat mensen hun individuele vrijheid belangrijker en urgenter hebben gewogen dan die van het collectief. Ikzelf kan me geen spirituele levensvisie voorstellen waarbij anderen bewust worden buitengesloten, of waarin mijn eigen verlangens voorrang hebben op die van de wereld en al het kwetsbare leven daarin, waarvoor wij moeten zorgen, ook voor vele generaties na ons.”

Al de hele dag prevelt ze haar lievelingsmantra, schrijft Helmink. “Mag alles dat leeft veilig zijn. Mag alles dat leeft vrij zijn van lijden. Mag alles dat leeft gezond zijn. Mag alles dat leeft gelukkig zijn. Mag alles en iedereen licht leven.”

Lees eerdere afleveringen in ons dossier Bladen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden