Coronavirus

Kerkorganisaties gaan vrijwillig terug naar dertig mensen per dienst, en geen gezang meer

Kerkgangers komen aan bij de Hersteld Hervormde Kerk in het diepgelovige dorp Staphorst. In de grote kerk werden dit weekend drie diensten met steeds 600 mensen gehouden. Zij hoefden geen mondkapje te dragen en er werd gezongen.  Beeld ANP
Kerkgangers komen aan bij de Hersteld Hervormde Kerk in het diepgelovige dorp Staphorst. In de grote kerk werden dit weekend drie diensten met steeds 600 mensen gehouden. Zij hoefden geen mondkapje te dragen en er werd gezongen.Beeld ANP
Redactie Trouw

De Nederlandse kerken gaan vrijwillig terug naar dertig mensen per dienst. Ook zal er niet meer samen gezongen worden. Dat liet minister Ferd Grapperhaus maandagochtend weten nadat hij had overlegd met het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken.

Van een verplichting is geen sprake. Waar de overheid beperkingen in bijvoorbeeld de cultuur- en evenementenbranche kan opleggen, moet dat bij kerken op basis van vrijwilligheid. “Ik mag niet in de kerk de politie gaan laten handhaven”, zegt Grapperhaus. “Dat is echt flagrant in strijd met de grondwet. Dus ik moet het hebben van bereidheid, vrijwilligheid en opofferingsgezindheid.”

Dit weekend ontstond verontwaardiging nadat bekend was geworden dat de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst drie diensten hield met elk zeshonderd aanwezigen. Daarbij werd gezongen en werden geen mondkapjes gedragen. De kerk overtrad geen regels, omdat gebedshuizen een uitzonderingspositie hebben op de maximale groepsgrootte.

“We moeten allemaal weer even extra offers brengen om het coronavirus er stevig onder te krijgen”, zegt Grapperhaus. Naar eigen zeggen heeft de bewindsman dat vorige week ook al aangegeven in overleg met de kerken. Maar: “Het is toch voor sommige gemeenschappen kennelijk goed om dat nog eens even heel erg expliciet uit te dragen.”

Grondwet

Met de kerken waar het afgelopen zondag niet goed ging, zal volgens Grapperhaus nog nader worden gesproken. Maar daarin ziet hij voor zichzelf geen rol. “In eerste instantie moet de koepel dat zelf met de aangesloten kerken doen.”

SGP-voorman Kees van der Staaij is niet blij met het besluit. “Geschrokken van deze uitkomst. Dit gaat wel heel erg ver en biedt geen enkele ruimte voor maatwerk. Heb het gevoel dat de koers hier meer wordt bepaald door commotie dan door rijp beraad”, twittert hij.

In de Kamer was zondag weinig begrip voor de grote kerkdiensten. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vindt dat de kerk “niet het goede voorbeeld geeft, zoals andere kerken dat wel doen.” Ook CDA-Kamerlid Chris van Dam stelt dat bijna alle gebedshuizen in Nederland zich verstandig gedragen “door zeer terughoudend om te gaan met vieringen en diensten. Het is jammer dat dit kerkgenootschap niet dat voorbeeld geeft.” In de kerk in Staphorst werden alle coronaregels wel goed nageleefd.

Lees ook:

In de kerk mogen nog wél meer dan dertig mensen komen, en dat leidt tot onbegrip

Anders dan op de meeste plekken mogen bij religieuze vieringen wél meer dan dertig mensen samenkomen. Dat leidt tot onbegrip. Ook in sommige kerken, daar mogen de diensten voorlopig door niet meer dan dertig mensen worden bijgewoond.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden