De Oude Kerk in Amsterdam. Protestanten geven weinig om gebouwen, behalve als het monumentale stadskerken zijn.  Beeld ANP
De Oude Kerk in Amsterdam. Protestanten geven weinig om gebouwen, behalve als het monumentale stadskerken zijn.Beeld ANP

Sluiting

Kerken sluiten? Amsterdam stopt ermee

Lodewijk Dros

Kerkgebouwen zijn duur. De kosten voor onderhoud en energie brengen de gelovigen op. Nu hun aantal almaar slinkt, sluiten kerken hun deuren. Veel zijn er al verbouwd of gesloopt. Op dit moment staan 147 ‘buitengebruikstellingen’ gepland in Nederland, op zo'n 7000 kerken.

Daar zit geen protestants kerkgebouw in Amsterdam tussen, al loopt ook daar het ledental terug en is ‘het kerk-zijn zoals het nu is niet vol te houden', zegt Rosaliene Israël, secretaris en predikant van de Protestantse Kerk in de hoofdstad.

Maar kerkgebouwen afstoten, daar zijn ze in Amsterdam mee opgehouden. “Een kerk verkopen bespaart geld, maar dat leidt meestal tot minder betrokkenheid. Als je eenmaal uit een buurt vertrekt, kom je er, zeker met de huidige vastgoedprijzen, nooit meer terug.”

Bovendien, zegt Israël, “zijn we anders gaan denken over de spirituele waarde van een gebouw. Protestanten hechten daar traditioneel niet zo aan, behalve als het om monumentale stadskerken gaat. Maar we zijn gaan zien dat ook kerken uit de jaren zestig en zeventig, op het eerste gezicht geen hoogstandjes van architectuur, essentieel zijn om als geloofsgemeenschap in een buurt aanwezig te zijn.”

Dus is besloten het sluiten te stoppen.

Lees ook:

Elk jaar gaan zo'n 100 kerken in de verkoop. Tot 2030 zullen nog eens 1700 van de 7000 kerkgebouwen hun functie verliezen, vooral rooms-katholieke kerken, want daar gaat de teruggang het hardst.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden