CIO-advies

Kerken mogen ook weer meer mensen ontvangen, maar wel op anderhalve meter en niet te hard zingen

Nederland, Baarn, 23 januari 2022. Heilige Nicolaaskerk, parochie. Heilige mis, Gezinsmis. Foto & Copyright: Werry Crone Beeld Werry Crone
Nederland, Baarn, 23 januari 2022. Heilige Nicolaaskerk, parochie. Heilige mis, Gezinsmis. Foto & Copyright: Werry CroneBeeld Werry Crone

Nu de strengste coronamaatregelen in de samenleving zijn losgelaten, is ook in de kerken weer meer mogelijk. Maar wel op anderhalve meter, met mondkapjes en placeringen, adviseert het kerkelijke samenwerkingsverband CIO.

Maaike van Houten

De nieuwe norm wordt de anderhalve meter, aldus het CIO: mensen moeten in de kerk op anderhalve meter afstand van elkaar zitten. Voor leden van hetzelfde huishouden geldt die afstand niet, zij kunnen naast elkaar plaatsnemen.

Ongeveer dertig procent van de ruimte in kerkgebouwen kan op deze manier worden benut schat het interkerkelijk contact in overheidszaken CIO, dat woensdag met een nieuw advies kwam voor de 31 kerkgenootschappen die erbij zijn aangesloten. Zingen kan ook weer, maar niet te veel en ‘ingetogen.’ Repetities van koren en cantorijen zijn ook weer mogelijk.

Kerkgenootschappen zijn vrij de adviezen van het CIO al dan niet op te volgen. Bij protestantse kerken zijn ook de lokale kerken vrij in hun beslissingen.

Fysiek aanwezig

Tot de persconferentie van het kabinet, dinsdag, was het advies voor kerken, om de vieringen digitaal te houden, en eventueel met maximaal vijftig. De grootste protestantse kerk, de PKN, had die richtlijn vorige week al naast zich neergelegd. Het landelijk bestuur adviseerde de kerken de deuren weer open te doen en met maximaal vijftig mensen diensten te houden.

De regels worden nu nog verder versoepeld, maar het CIO waarschuwt kerken wel de basismaatregelen in acht te nemen. Ook adviseert het CIO om te werken met reservering en placering in de kerk. Daarnaast is het wenselijk, in de looppaden een mondkapje te dragen.

Juist vorige week bleek uit onderzoek van de actie Kerkbalans dat kerkleden het samenkomen ontzettend missen. Dat komt voor hen nu vóór de behoefte aan samen zingen. Dat werd in de eerste coronaperiode het meest gemist.

Lees ook

Gelovigen willen weer naar de kerk. ‘Mensen missen vooral de betrokkenheid en het contact’

Leden van kerken hebben grote behoefte weer samen te komen in de kerk. Het eerste coronajaar misten ze het zingen het meest, de laatste tijd is het pure samenzijn het grootste gemis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden