Coronaregels

Kerken mogen de anderhalvemeterregel voortaan af en toe negeren

null Beeld Werry Crone
Beeld Werry Crone

Bij rituele handelingen waarbij afstand houden onmogelijk is, mogen predikanten en priesters de afstandsregels negeren.

Bas Roetman

Even leek het erop dat dominees voortaan met een stok in de weer moesten om kinderen te dopen. Dat blijkt nu toch niet nodig te zijn: predikanten en priesters hoeven zich bij bepaalde rituelen zoals doop, communie en ziekenzalving niet te houden aan de afstandsregel, mits er in de kerk een coronaprotocol aanwezig is. In dat protocol mogen kerken de voorganger als ‘contactberoep’ aanmerken, waardoor tijdelijk afwijken van de afstandsregel mogelijk wordt. Het is aan de kerken zelf om te bepalen bij welke rituelen niet aan de anderhalvemeterregel kan worden voldaan.

De versoepeling komt voort uit overleg tussen het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO), een organisatie die namens de kerken aan tafel zit bij de overheid, en het ministerie van justitie. “Behoedzaamheid en afstand houden, blijft voor alle kerken het uitgangspunt”, zegt CIO-secretaris Daniëlle Woestenberg, “maar uit de praktijk blijkt dat het bij het verrichten van bepaalde rituele handelingen soms gewoon niet lukt om de anderhalve meter aan te houden, ook al doe je nog zo je best.”

Het CIO heeft daarom met minister Grapperhaus afspraken gemaakt. “Kerkgenootschappen moeten protocollen maken waaruit blijkt dat ze hebben nagedacht over behoedzaamheid. In dat protocol kunnen ze ook opnemen bij welke handelingen de anderhalve meter niet mogelijk is. Bij die handelingen mag de priester of predikant worden aangemerkt als iemand met een contactberoep.”

Doopstok

Op grond van de versoepeling adviseert de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) haar 1500 kerken om bij bepaalde handelingen de anderhalve meter los te laten: bij doop, bij bevestiging van ambtsdragers, huwelijksinzegening en ziekenzalving. Begin mei adviseerde de PKN nog om voortaan te dopen met een doopstok, een stok van een meter met een schelp of een kelk om het water uit het doopvont te scheppen waarmee het hoofdje drie keer wordt besprenkeld.

Hoe de rooms-katholieke kerk met de versoepeling om zal gaan, is nog niet bekend. Woordvoerder Anna Kruse verwacht niet dat er veel gaat veranderen aan het protocol dat de kerk twee weken geleden presenteerde. Volgens dat protocol mogen er vanaf 1 juni weer eucharistievieringen plaatsvinden met maximaal dertig gelovigen. De communie is aan regels gebonden. Priesters moeten de hostie uitreiken met ‘een daarvoor bestemd schepje’ of een pincet. De kerk adviseert parochies ook om een hoestscherm tussen de priester en de ‘communicant’ te plaatsen.

Lees ook:

Hostie met pincet: bisschoppen komen met strikte regels voor vieringen

Ook katholieken moeten een plaats in de kerk gaan reserveren. Communie uitreiken, gebeurt onder strikte hygiënische regels, meezingen is niet toegestaan, maar na afloop wordt er wel koffie gedronken. Op anderhalve meter afstand.

Loten of reserveren voor een plekje in een kerkbank; de anderhalvemeterkerk zoekt naar nieuwe regels

Kerkdiensten krijgen in elk geval deze zomer een heel ander karakter. Bij de deur staat iemand in een hesje die de reserveringen controleert en vraagt of de kerkganger gezond is, in de dienst wordt er niet meer gezongen en na de viering is er geen koffie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden