Kerken blijven geïnformeerd over verhuizingen en sterfgevallen

Twee jaar terug nam de Tweede Kamer een D66-motie aan die een einde moest maken aan het jarenlange gebruik dat kerken automatisch op de hoogte werden gebracht van verhuizingen en sterfgevallen. Beeld ANP XTRA
Twee jaar terug nam de Tweede Kamer een D66-motie aan die een einde moest maken aan het jarenlange gebruik dat kerken automatisch op de hoogte werden gebracht van verhuizingen en sterfgevallen.Beeld ANP XTRA

Het is een paragraafje in het regeer­akkoord, maar het vervult Nederlandse kerken met grote blijdschap: om hun ledenbestand up-to-date te houden mogen de kerken toch gebruik blijven maken van informatie uit de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA).

Nico de Fijter

Twee jaar terug nam de Tweede Kamer een D66-motie aan die een einde moest maken aan het jarenlange gebruik dat kerken automatisch op de hoogte werden gebracht van verhuizingen en sterfgevallen. Niet meer van deze tijd, vond de Kamer.

Daar zaten de kerken mee in hun maag. Niet meer nodig: de coalitiepartners hebben afgesproken dat de regeling toch blijft bestaan. “De Protestantse Kerk is zeer ingenomen met dit besluit”, reageerde Haaije Feenstra van de PKN, een van de zeven kerkgenootschappen die van de regeling gebruik maken.

De coalitiepartners hebben zelfs besloten de regeling uit te breiden: burgers krijgen de mogelijkheid om zelf aan te geven aan welke ‘maatschappelijk relevante instanties en organisaties’ een beperkt aantal persoonsgegevens automatisch kan worden verstrekt. Voor wie nu geregistreerd staat als lid van een van de betrokken kerken verandert er niets. Kerkleden kunnen wel aangeven als ze van die registratie af willen.

'Goede zaak'

“Een heel goede zaak”, vindt Daniëlle Woestenberg van het Interkerkelijk Contact Overheidszaken, dat zich de afgelopen tijd sterk heeft gemaakt voor het behouden van de regeling. “We hebben ervoor gepleit dat de regeling blijft bestaan én wordt uitgebreid met andere spelers in het maatschappelijk middenveld.”

Woestenberg wijst op de internetconsultatie die de ministerraad hield nadat de D66-motie was aangenomen. “Liefst 17.000 mensen maakten daar gebruik van. Nooit eerder reageerden zoveel mensen op zo’n consultatie. Dat geeft wel aan dat veel kerkleden de waarde inzien van de koppeling van de kerkelijke ledenadministratie en de GBA. Heel veel mensen vinden het fijn dat ze in het vizier van de kerken blijven.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden