Coronavirus

Kerken blij met verruiming coronaregels

Premier Mark Rutte brandt een kaars in de Jacobuskerk in Den Haag. Beeld ANP
Premier Mark Rutte brandt een kaars in de Jacobuskerk in Den Haag.Beeld ANP

Eerder dan verwacht, worden de regels voor kerkdiensten versoepeld. Vanaf 1 juli mogen kerken weer diensten en missen houden met maximaal honderd mensen.

Maaike van Houten

Nu ligt de grens formeel bij dertig kerkgangers, maar in de praktijk worden samenkomsten door een veel kleiner groepje in de kerk georganiseerd en volgen gelovigen de diensten thuis, online.

Minister-president Mark Rutte benadrukte tijdens een persconferentie woensdagavond dat de nieuwe regel van maximaal 100 mensen in een kerk, op anderhalve meter afstand van elkaar, voor alle kerken gaat gelden. Kerkgebouwen waar makkelijk drieduizend mensen inpassen worden hetzelfde behandeld als kerkjes die niet eens honderd plekken hebben.

“Maatwerk gaan we niet doen”, zei de premier stellig. Dat zit hem vooral in het zingen. In Duitsland, waar kerkdiensten al sinds zondag onder voorwaarden weer zijn toegestaan, hebben sommige deelstaten samenzang verboden. Rutte zei daarover: “Zelf gelovig zijnde moet ik hier een ongemakkelijk punt neerleggen. Dat is dat plekken waar mensen luid schreeuwen, zoals in een stadion en zingen in een kerk, dat dat plekken zijn waar het virus graag is. Dus we gaan hier op geen enkele manier mee marchanderen.” Minister van volksgezondheid Hugo de Jonge vatte die mededeling onder gelach van Rutte samen als: “Verspreid het woord en niet het virus.”

Sinds het begin van de coronacrisis geldt voor kerken de regel dat er maximaal dertig mensen aanwezig mogen zijn bij een dienst. Het overlegorgaan tussen overheid en kerken, het CIO, adviseerde kerken met zo min mogelijk mensen een dienst te organiseren, een advies wat alle 31 aangesloten kerkgenootschappen voor zover bekend navolgen. Alleen bij uitvaarten en huwelijken worden maximaal dertig mensen toegestaan. Ook moskeeën en synagoges zien af van bijeenkomsten met meer dan dertig mensen.

Morele verantwoordelijkheid

Die regels golden tot 1 juni, dat wordt nu 1 juli. De secretaris van het CIO, Danielle Woestenberg, kon vlak na de persconferentie nog niet zeggen hoe kerken de nieuwe richtlijn gaan invullen. “Technisch-juridisch mag 100”, zegt ze. “Maar we zien ook een morele verantwoordelijkheid: je verantwoordelijkheid voor de ander.” Het CIO roept kerken daarom op de risico’s te overwegen: “De omgang tot het minimum te beperken en te denken aan de zorgmedewerkers en de zwakkeren in de samenleving.”

De grootste protestantse kerk, de PKN, reageert verheugd op het bericht dat de regels voor kerken worden verruimd. “Samenkomen is wezenlijk voor de christelijke gemeenschap. Er is ook een groot verlangen om samen te komen”, weet de leiding van de PKN.

Snelle versoepeling

Voor de kerken komt de versoepeling onverwacht snel. Vorige week nog gingen het CIO en vertegenwoordigers van zowel de Protestantse Kerk als de katholieke ervan uit dat de huidige beperkingen de hele zomer zouden duren. Onvrede was er onder het kerkvolk dat de Ikea wel open mocht en dat de kerken in feite op zondag gesloten moesten blijven. De SGP stelde er vragen over aan het kabinet. Andere gelovigen willen juist zo voorzichtig zijn als het maar kan. “Het kerkvolk is verdeeld en het personeel ook”, zei bisschop De Korte van het bisdom Den Bosch daarover vorige week.

Zonder te weten wat de regels precies zouden worden, zijn de kerken nu al druk met het ontwikkelen van protocollen voor de ‘anderhalve meter kerk.’ Er moet een deurbeleid komen, er dient overal desinfectiemiddel te zijn, opstoppingen bij de garderobe moeten worden voorkomen, koffiedrinken met de hele groep wordt moeilijk. En in de concept-voorschriften van het CIO wordt voorgesteld de plekken in de kerk waar mensen kunnen zitten, te markeren met stickers. In haar optiek kunnen gezinnen bij elkaar zitten, maar moeten anderen de anderhalve meter in acht nemen. Voor het zingen – een belangrijke bron van besmetting – was vorige week in elk geval nog geen oplossing gevonden.

Lees ook

Praktische hulp die ook goed is voor de ziel

In een mum van tijd tuigden christelijke organisaties en kerken een platform op voor hulp aan mensen in corona-tijd. Ze hopen dat die praktische hulp ook goed is voor de ziel.En wanneer gaan de kerken weer open?

Duitsland mag weer naar de kerk, maar zingen is op veel plekken verboden

Religieuze vieringen mogen in Duitsland onder voorwaarden weer plaatsvinden. Sommige deelstaten hebben samenzang verboden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden