Kerkbalans organiseert extra inzamelingsactie voor de kerken. ‘Ze doen fantastisch werk’

De kerken kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken, dus zamelt Kerkbalans geld in.Beeld Kerkbalans

Lokale kerken missen collecte-inkomsten, terwijl ze extra kosten maken om hun kerkleden in de coronacrisis te ondersteunen. Daarom organiseert Kerkbalans een extra inzamelingsactie.

Veel plaatselijke kerken hebben door de coronacrisis te maken met teruglopende inkomsten omdat er niet op de traditionele manier gecollecteerd kan worden. Om parochies en kerkgemeentes te ondersteunen komt Kerkbalans daarom met een extra fondsenwervingsactie onder kerkleden, met de naam ‘Omzien naar elkaar’.

Bij Kerkbalans zijn vier kerkgenootschappen aangesloten: de rooms-katholieke kerk, de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), de oud-katholieke kerk en de Evangelische Broedergemeente. Ieder jaar organiseert Kerkbalans een collecte voor plaatselijke kerken, deze speciale collecte staat daar los van.

De campagne is volgens Kerkbalans nodig, want kerken maken extra kosten om hun kerkleden in de coronacrisis te ondersteunen. “Onze parochies en gemeenten zijn voortdurend bezig met het vormgeven van ‘nabijheid’ in de anderhalvemetersamenleving”, zegt Kerkbalans-woordvoerder Anna Kruse. “Ze doen daarmee fantastisch werk dat veel mensen mentaal en soms ook financieel op de been houdt.”

Sommige kerken komen door de dalende collecte-inkomsten in nood. Vooral migrantenkerken zijn voor hun inkomsten afhankelijk van de zondagse collecte. Om hen te ondersteunen hebben Samen Kerk in Nederland (SKIN), steunfonds Sofak en Theoloog des Vaderlands Samuel Lee in maart een noodfonds voor de migrantenkerken opgezet.

Lees ook: 

Migrantenkerken moeten nu de hand ophouden

Een groeiend aantal internationale kerken doet een beroep op een noodfonds om de corona-crisis te kunnen overleven. Het eind is nog niet in zicht, zegt de voorzitter van het noodfonds Madelon Grant.

Nederlandse kloosters zwaar getroffen door corona

Tientallen rooms-katholieke zusters en broeders zijn inmiddels aan het coronavirus bezweken.Daarnaast ondervinden veel kloosters ook grote financiële gevolgen van de crisis. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden