Kerkasiel in Den Haag houdt ermee op nu Armeens gezin in Nederland kan blijven

Kerkdienst in de Bethelkapel in december voor het kerkasiel.  Beeld Inge Van Mill
Kerkdienst in de Bethelkapel in december voor het kerkasiel.Beeld Inge Van Mill

Na 97 dagen is er einde gekomen aan de onafgebroken kerkdienst in de Haagse Bethelkapel. Vanmiddag om half twee was het slot van de viering die, met steun van honderden voorgangers uit het hele land, dag en nacht doorging. “God is sterker dan wereldlijke machten”, zeggen bezoekers van de dienst.

Nico de Fijter en Jan Kruidhof

Zachtjes klinkt het gezang vanuit buurt-en-kerkhuis Bethel door op straat, waar het zachtjes sneeuwt. Binnen heeft theologe Maaike Harmsen woensdagochtend gepreekt over vrede en recht. “Ik heb gesproken over geestelijke strijd en God die daarin de eindoverwinning brengt.”

Het kerkasiel in de Bethelkapel moest voorkomen dat het uitgeprocedeerde Armeense gezin Tamrazyan zou worden uitgezet. Dat gezin – vader, moeder en drie kinderen, van wie er twee inmiddels meerderjarig zijn – deed een beroep op het kinderpardon, maar dat werd afgewezen. Dankzij het akkoord dat de coalitiepartijen gisteravond sloten over het kinderpardon kan de familie Tamrazyan in Nederland blijven. Daarom, zeggen de kerkasiel-organisatoren, is de kerkdienst die het gezin bescherming bood niet meer nodig.

Is dit nu vooral een mooi politiek besluit of ingrijpen van God? “Dit is gebedsverhoring”, zegt theologe Harmsen. “En de politici hebben het goed gedaan. Ik denk dat God luistert naar gebed en dat we hem straks flink mogen danken. Als je hem zo lang om hulp vraagt, moet je niet alleen even de kaarsjes uitblazen en de deur dichtdoen.” Moet de kerk nu niet vaker in actie komen? “De eerste taak van de kerk is om te vertellen over het koninkrijk van God”, zegt Harmsen. “We zijn geen politieke partij en ook geen veredeld buurtcentrum.”

Doorlopend

Het gezin Tamrazyan werd aanvankelijk opgevangen door de gereformeerd-vrijgemaakte kerk in Katwijk. De familie bivakkeerde een paar weken in het Katwijkse kerkgebouw. Die gemeente zag het organiseren van een doorlopende kerkdienst niet zitten. Omdat de wet zegt dat de overheid een godsdienstoefening niet zomaar mag binnenvallen, zou zo’n kerkdienst voorkomen dat het gezin zou worden opgepakt en uitgezet. De doorlopende kerkdienst in Den Haag begon op 26 oktober. De landelijke leiding van de Protestantse Kerk in Nederland schaarde zich vrijwel onmiddellijk achter de actie.

De sfeer in de kerk is woensdag feestelijk, vertelt Kees Ockhuysen, die net naar buiten komt. “Er is veel gezongen.” In de laatste dienst werd onder meer gezegd dat je niet het geloof in God moet verliezen. “Hij is sterker dan wereldlijke machten.” De coördinator van het kerkasiel zegt dat met het politieke besluit een belangrijke doelstelling van het asiel in de Bethelkapel is bereikt. Predikant Derk Stegeman schrijft in een verklaring: “Het is nauwelijks te bevatten dat de familie Tamrazyan straks onbekommerd de straat op kan gaan.”

Pieter Grinwis, gemeenteraadslid voor CU/SGP, is ook even langs de kerk gekomen, tussen het naar school brengen van de kinderen en het werk. Hij noemt het een hoopvolle dag. “Ik heb groot respect voor de mensen die zich hier al die maanden inzetten, net zo lang tot de familie mag blijven. Aan het begin was er geen enkele garantie voor succes en nu is er een andere machtsbalans.”

Lees ook:

Wat is er afgesproken over het kinderpardon?

Dinsdagavond werd overeenstemming bereikt over het kinderpardon. Een overzicht van de afspraken en concessies.

In de Bethelkapel komt het kinderpardon-nieuws bitterzoet binnen

In de Haagse Bethelkapel is het Armeense gezin Tamrazyan voorzichtig positief over het kinderpardonakkoord dat de vier coalitiepartijen hebben gesloten.

Kabinet voorkomt crisis na akkoord over kinderpardon

Na een week onderhandelen hebben de regeringspartijen een oplossing voor het kinderpardon. Honderden kinderen mogen blijven, maar het pardon verdwijnt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden