Vluchtelingen

Kerk roept kabinet op gevluchte kinderen op te vangen: ‘Hun toekomst staat op het spel’

Een vrouw helpt een kind met een van de geïmproviseerde maskers die werden uitgedeeld aan migranten in het kamp Moria op Lesbos. Beeld AFP
Een vrouw helpt een kind met een van de geïmproviseerde maskers die werden uitgedeeld aan migranten in het kamp Moria op Lesbos.Beeld AFP

Nederland moet de Griekse regering helpen om asielzoekers die vastzitten op de Griekse eilanden te evacueren. Kwetsbare kinderen uit die groep moeten opvang krijgen in Nederland. Die oproep doen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en Kerk in Actie – de ontwikkelingsorganisatie van de PKN – in een brief die dinsdag aan het kabinet is gestuurd.

De kerkleiding roept tegelijkertijd PKN-kerken in het land op de plaatselijke overheid hulp te bieden om die opvang mogelijk te maken. Enkele tientallen gemeenten – waaronder Den Haag, Amsterdam en Utrecht – hebben al laten weten dat ze kinderen willen opvangen, maar het kabinet is vooralsnog niet van plan om kinderen van de Griekse eilanden naar Nederland te halen. ‘Wij verzoeken u ruimte te scheppen voor die gemeenten die hiertoe bereid zijn’, schrijven PKN-voorman René de Reuver en Jurjen de Groot, directeur van Kerk in Actie, in de brief aan het kabinet.

De twee wijzen op de negen Europese landen die wél bereid zijn om kinderen op te vangen. ‘De Protestantse Kerk doet op u dit appèl vanuit haar roeping om op te komen voor menselijke waardigheid en verantwoord samenleven.’

Solidariteit in Europees verband

Op Lesbos en andere Griekse eilanden leven duizenden asielzoekers opeengepakt, onder wie veel kinderen. De voorzieningen zijn er uitermate belabberd, de medische zorg is niet toereikend. De vrees bestaat dat een corona-uitbraak op de eilanden rampzalige gevolgen zal hebben. In een van de Griekse vluchtelingenkampen is het coronavirus al aangetroffen. En ook op Lesbos – waar het opvangkamp Moria is gevestigd, dat zo’n 22.000 vluchtelingen herbergt – is het virus al vastgesteld.

‘We realiseren ons dat uw kabinet in de huidige omstandigheden voor een enorme opgave staat’, schrijven De Reuver en De Groot. ‘Wij waarderen uw enorme inspanning om leiding te geven in deze huidige crisistijd. Maar laten we de solidariteit die nu binnen Nederland te zien is ook in Europees verband tonen, concreet aan deze uiterst kwetsbare kinderen in Griekenland. Zij hebben niet voor de benarde situatie gekozen waarin ze verkeren, hun toekomst staat op het spel.’

Een Kamermeerderheid heeft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol opgeroepen om bij te dragen aan een oplossing voor de problemen op de Griekse eilanden. Een van de opties die de Kamer daarvoor aandraagt is de inzet van cruiseschepen, die door de coronacrisis niet voor hun gebruikelijke doel kunnen worden gebruikt. Door asielzoekers tijdelijk op die schepen op te vangen, zou de druk op de Griekse vluchtelingenkampen kunnen worden verlicht.

Premier Rutte wil vooralsnog niet meewerken aan de hervestiging van kinderen uit de Griekse kampen. Hij hamert er telkens op dat tijdelijke maatregelen volgens hem niet helpen om tot een permanente oplossing te komen voor het Griekse opvangprobleem.

Lees ook:

Kamer wil cruiseschepen inzetten bij Griekse eilanden

Een meerderheid in de Tweede Kamer roept staatssecretaris Ankie Broekers-Knol op om de nood in vluchtelingenkampen op met name het Griekse eiland Lesbos te helpen verlichten.

De evacuatie van kindvluchtelingen uit Griekse kampen begint, maar ze komen niet naar Nederland

De druk op de regering om alleenstaande kinderen uit vluchtelingenkampen in Griekenland op te vangen neemt toe, maar vooralsnog houdt Nederland de boot af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden