Anderhalve meter

Kerk op Urk heroverweegt haar beslissing om de coronaregels te laten varen

Interieur van de Sionkerk op Urk. Beeld GG Urk
Interieur van de Sionkerk op Urk.Beeld GG Urk

De Sionkerk op Urk kijkt opnieuw naar de beslissing om de coronaregels tijdens de dienst voor een groot deel los te laten. De gemeente Urk dringt daarop aan en is bezorgd over openstelling van de kerk.

Burgemeester Cees van den Bos heeft vrijdag tijdens een ingelast gesprek met de kerkenraad van de gereformeerde gemeente op Urk zijn bezorgdheid geuit over de beslissing om de kerk weer open te stellen voor alle leden. Hij heeft het klemmende beroep gedaan om de RIVM-regels in acht te nemen en het besluit om de coronaregels los te laten te heroverwegen. Daarbij is in een ‘open en constructief gesprek’ afgesproken dat de gemeente vandaag nog de laatste cijfers met betrekking tot besmettingen en ic-opnames zal doorgeven aan de kerk om mee te nemen in de overweging.

De gereformeerde gemeente kwam deze week in opspraak, toen Trouw meldde dat sinds afgelopen zondag alle leden weer welkom zijn bij de dienst. Dat bleek uit een brief die aan zeshonderd leden van deze orthodoxe kerk is gestuurd. De kerkenraad heeft besloten de afstandsregels los te laten, om tegemoet te komen aan ‘de nood en het geestelijk welzijn’ van de gemeente. De kerk biedt plek aan een kleine vijfhonderd mensen.

Nog geen definitief besluit

Ouderling H. Snoek, die optreedt als woordvoerder van de Sionkerk, zegt dat de beslissing om de coronaregels los te laten tegen het licht wordt houden. Hij benadrukt dat nog geen definitief besluit is genomen om zondag alsnog af te schalen. “Dat communiceren wij met onze leden en niet met de pers.” Volgens Snoek staat ook in de eerdere brief naar de leden van de kerk dat er continu wordt afgewogen of afschalen nodig is als het aantal besmettingen toeneemt.

Hoewel de kerk met het negeren van de anderhalvemeter-maatregel de wet overtreedt, liet burgemeester Van den Bos deze week weten dat de gemeente achter de voordeur van kerken niet kan handhaven. In een reactie beaamt het Openbaar Ministerie, dat samen optrekt met de gemeente, dat standpunt.

“In overleg met het kerkbestuur hopen we dat het zo wordt georganiseerd dat die anderhalve meter toch gerespecteerd kan worden”, zegt OM-woordvoerder Mary Hallebeek. “Voor kerken is de regelgeving nou eenmaal een stuk soepeler en het geloof belijden is een grondrecht. Wel kunnen we hen wijzen op hun verantwoordelijkheden. Negen van de tien kerken houden zich er ook aan.”

Steen tegen de ruit van de burgemeester: ‘Waarom niet met mij het gesprek aangaan?’

De burgemeester van Urk zegt geschrokken te zijn van een poging om een steen door een ruit van zijn woning te gooien in de nacht van woensdag op donderdag. De steen ging niet door het raam, maar Cees van den Bos zegt dat de actie hem en zijn familie “niet in de koude kleren is gaan zitten”. Hij heeft vrijdag aangifte gedaan.

Van den Bos zegt in een reactie op de website van de gemeente Urk dat hij niet weet waarom iemand geprobeerd heeft een steen door zijn raam te gooien. “Wat ik echt niet begrijp is waarom deze persoon niet met mij het gesprek wil aangaan. Bij deze doe ik de oproep aan eenieder om een afspraak met mij te maken, zodat wij een gesprek kunnen hebben.” Van den Bos zegt dat geweld niets oplost.

Lees ook:

Kerk op Urk overtreedt de wet: afstand houden moet ook in gebedshuizen

Ook kerken zijn verplicht zich te houden aan de afstandsregel die geldt in coronatijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden