Godsdienstvrijheid

Kerk in Nood: Godsdienstvrijheid tijdens coronacrisis in een op de drie landen verslechterd

Een Chinese katholieke vrouw speelt op een keyboard terwijl ze liedereen zingt in de Palmzondagmis tijdens de Paasweek in een 'ondergrondse' of 'onofficiële' kerk. Beeld Getty Images
Een Chinese katholieke vrouw speelt op een keyboard terwijl ze liedereen zingt in de Palmzondagmis tijdens de Paasweek in een 'ondergrondse' of 'onofficiële' kerk.Beeld Getty Images

De coronacrisis heeft de positie van religieuze minderheden op veel plaatsen in de wereld verslechterd, meldt de internationale rooms-katholieke hulporganisatie Kerk in Nood in een groot onderzoeksrapport over godsdienstvrijheid.

Nico de Fijter

Autoritaire regimes grepen de pandemie aan om de godsdienstuitoefening van minderheden verder te beperken, stelt Kerk in Nood. In China zijn bijvoorbeeld websites waarop kerkdiensten werden uitgezonden geblokkeerd. ‘Angst en onzekerheid over de besmetting, en frustratie over de herhaalde lockdowns, veroorzaakten sociale onrust die, vooral op sociale media, leidde tot venijnige aanvallen op vermeende zondebokken’, meldt Kerk in Nood.

In India zag de organisatie dat gebeuren met de moslimminderheid, in landen als China, Niger, Turkije en Egypte leidde de onrust tot verdere discriminatie van christelijke groepen. Zij kregen bijvoorbeeld niet of moeilijker toegang tot medische hulp en voedsel.

Treurige conclusies

Kerk in Nood brengt elke twee jaar de godsdienstvrijheid in alle 196 landen in beeld. Dit jaar leidt dat tot treurige conclusies: in bijna een op de drie landen wordt de godsdienstvrijheid geschonden, in 26 landen worden gelovigen vervolgd, autoritaire regeringen en fundamentalistische groeperingen hebben de religieuze vervolging opgevoerd.

De pandemie, meldt Kerk in Nood, zorgde ook voor hoopgevende initiatieven: in Kameroen kwamen duizenden moslims en christenen met Kerst bijeen om samen te bidden, in Bangladesh verzorgde een islamitische liefdadigheidsinstelling ook uitvaarten van christelijke en hindoe-slachtoffers van het virus, en op Cuba stond de communistische regering voor het eerst toe dat de paasvieringen in het Vaticaan op de nationale televisie werden uitgezonden.

Lees ook:

Een nieuwe plaag treft Afrika: moord op christenen

In tien jaar tijd verplaatste het jihadistisch geweld tegen christenen zich van Iran en Syrië naar Afrika. ‘We krijgen elke dag meldingen van aanvallen op christelijke dorpen. Het komt niet eens meer in het nieuws.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden