Kerem Karahisar leerde van zijn kinderen wat liefhebben is

Kerem Karahisar. Beeld Studio Vonq
Kerem Karahisar.Beeld Studio Vonq

Met aandacht leven, in de Maand van de Spiritualiteit vertellen mensen hoe ze dat doen. Vandaag in de laatste aflevering: Kerem Karahisar (41) uit Hengelo. Hij heeft een hamam, is vader van vier, en moskeevoorzitter.

Het begin

“Op vakantie in Turkije kwam ik – net zoals ik als klein jongetje deed – weer eens in een badhuis, een ­hamam, in Ankara. Zo kwam ik op het idee om er een te beginnen in Hengelo. In feite is het een kleinschalig welnesscentrum. Het leek me wel iets voor het drukke, ­gestreste leven in Nederland.

“Ik ben geboren en getogen in Hengelo, en net zo goed een drukbezet man, maar ik heb ook een spiritueel leven. Vader worden maakte mij een bewuster man.

Een geboorte, dat is gewoon een wonder dat je meemaakt en waar je de hand van de Schepper in ziet.

Er wordt een heel nieuw boek ­geopend. Toen de eerste kwam was ik 26, nu heb ik drie dochters en een zoon. Zij hebben me ook geleerd wat liefhebben is. Ik weet nu dat het hele leven eigenlijk bestaat uit aandacht geven en krijgen.”

De gevolgen

“Wat je geeft, krijg je terug. Dat geldt ook voor aandacht. Ik geloof heilig dat er goede en kwade energieën zijn in deze wereld. Met de hamam wilde ik een plaats creëren waar mensen zich kunnen opladen met goede energie. Als gasten binnenstappen, zie je meteen wat het met ze doet. Dan komen ze de warme, rustige vertrekken in en staat er ‘wauw’ op hun gezicht.

“Soms vraag ik me af hoe de profeet Mohammed het allemaal deed: als zakenman, bestuurder, vader en echtgenoot. Gedisciplineerd je ­leven indelen, denk ik. Slapen, eten, drinken, werken, bidden. Bidden zie ik ook als positieve energie ophalen, energie van boven. Maar ik kom niet aan alle vijf dagelijkse gebeden toe. Je doet je best – daar gaat het om. Ik ben ook niet opgevoed met het ritme. Daarom moet je het bidden langzaamaan opbouwen in de loop van je leven.”

De reacties

“Ik leid ook wel eens het gebed in de moskee, dan zing ik de recitatie voor. Daardoor sta ik bij sommige mensen net iets te veel in aanzien. Er zullen wel mensen zijn die zeggen: die gozer doet het gebed in de moskee, terwijl hij voor zijn werk soms mensen in badkleding ziet. Ik lig daar niet wakker van, hoor. We leven in Nederland en we mogen blij zijn met wat we hebben en kunnen en mogen. Hiervoor had ik een kapsalon, en daar zat ik ook aan de haren van een vrouw. We moeten toch ons brood verdienen? Er staat tegenover dat ik tussen de bedrijven door als vrijwilliger dingen voor de moskee kan doen. Goed, héél soms zie ik weleens mensen in badkleding lopen waardoor ik denk: waar ben ik aan ­begonnen.”

Eén tip

“Heb vrede met jezelf. Dat kun je pas hebben als je aandacht hebt voor ­lichaam en geest. Ik weet ook niet precies hoe het werkt, maar ik merk dat je in de hamam een soort zen wordt van binnen. Alleen al door de buiksteen bijvoorbeeld, een warme, grote platte steen waarop je ligt. De doorbloeding van je lichaam komt op gang, door het scrubben en het masseren. Je krijgt tintelingen. Je voelt je lichter. Tenslotte raak je herboren. Dat is ­eigenlijk ook een geboorte, maar in het klein, een klein wonder, om dankbaar voor te zijn.”

Maand van de Spiritualiteit

De hele maand besteden we aandacht aan de Maand van de Spiritualiteit met achtergrondverhalen, interviews en essays.

Lees ook:

Elke ziet haar kat als zenleraar

Schrijver en journalist Elke van Huffel uit Gent. Ze schreef het Crazy Cat Lady-boek. Haar kat Marbles ziet ze als een zenleraar.

Shervin Nekuee schrijft over Rumi: ‘Alles wat je kunt doen, is oog hebben voor het wonderbaarlijke’

Auteur Shervin Nekuee (50) werkt aan een boek over Rumi en geeft voordrachten over soefisme. “Mijn moeder was zo modern als maar kon, en combineerde dat met het soefisme. Ze had daarbij haar eigen opvatting van God. Het Perzische ‘Ghoda’ (God) knipte ze op tot Ghod-a: kom tot jezelf.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden