Rapport

Katholieke Kerk Portugal vraagt misbruikslachtoffers om vergeving

Volgens de Portugese Katholieke Kerk zal er een gedenkteken voor de slachtoffers worden opgericht. Beeld REUTERS
Volgens de Portugese Katholieke Kerk zal er een gedenkteken voor de slachtoffers worden opgericht.Beeld REUTERS

De Portugese Katholieke Kerk heeft slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken vrijdag om vergeving gevraagd, na de publicatie van een onafhankelijk rapport dat de omvang van de misdrijven uiteenzette. Het vernietigende rapport over seksueel misbruik van kinderen dat vorige maand verscheen, meldde dat geestelijken sinds 1950 bijna 5000 kinderen hadden misbruikt.

Redactie Trouw

Het onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van de kerk, hoorde meer dan 500 slachtoffers. In het rapport stond verder dat de Portugese kerk het misbruik jarenlang systematisch had verdoezeld. In een verklaring van de Portugese bisschoppenconferentie vroeg de kerk om “vergiffenis aan alle slachtoffers van seksueel geweld binnen de Katholieke Kerk in Portugal”.

De kerk is voornemens om in april een “openbaar gebaar” maken om vergeving te vragen, voegde de verklaring eraan toe. Er zal ook een gedenkteken voor de slachtoffers worden opgericht.

Jonge kinderen

Volgens de onderzoekscommissie vond het misbruik vooral plaats toen de kinderen tussen de 10 en 14 jaar waren, in onder meer kerken, woningen van priesters en op katholieke scholen. Het jongste slachtoffer was volgens de commissie 2 jaar oud. Bijna 60 procent van de slachtoffers werd meermaals misbruikt, bij 27,5 procent ging het langer dan een jaar door.

De Portugese commissie begon met het onderzoek nadat duidelijk werd dat in Frankrijk meer dan 200.000 kinderen misbruikt waren door ongeveer 3000 priesters en andere kerkelijke figuren. Ook andere landen zijn bezig met vergelijkbare onderzoeken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden