De ramadan vanKarim Amghar

Karim Amghar (33) heeft het nogal druk tijdens de ramadan. ‘Soms vraag ik me af of ik niet overdrijf’

Karim Amghar. Beeld Maud Fontein
Karim Amghar.Beeld Maud Fontein

Moslims vertellen over hun doen en laten in de vastenmaand. Vandaag: Karim Amghar (33), docent, auteur en presentator van tv-programma Het Ramadangevoel (NTR).

Hoda Hamdaoui

Het streven

“Ik ben dit jaar op zoek naar verbinding en wederzijds begrip. Om meer mensen te spreken die niet per se iets hebben met de ramadan of überhaupt met de islam. Dat is eigenlijk het belangrijkste waar ik aan probeer te werken tijdens deze ramadan. En dat komt voor een deel ook door het tv-programma dat ik nu maak, maar ik probeer ook tijdens iftarmaaltijden te spreken.

“Afgelopen week heb ik bijvoorbeeld vrijwillig een iftar in Antwerpen gehost, waar we geld ingezameld hebben voor mensen die het minder breed hebben. Vanavond spreek ik in een bibliotheek, in een gebied waar nauwelijks moslims wonen, over spiritualiteit. Ik wil met de mensen daar delen dat de ramadan over meer gaat dan het stereotype van het je onthouden van eten en drinken. Dat de ramadan meer gaat over bezinning, goed zijn voor je medemens, en te reflecteren op wat je het afgelopen jaar hebt gedaan.”

Ritueel

“Mijn avondgebeden heb ik echt nodig. Op de hele drukke dagen waarin ik alleen maar aan het werk ben en weinig tijd thuis doorbreng, is dit het moment dat ik even kan terugblikken en tot rust kan komen. Dat moment van aanbidding en reflectie in de moskee is bijna te vergelijken met wat hardlopen doet voor mij. Een moment waarin ik de ruimte heb om alles een plekje te geven – dat doet het gebed ook voor mij. Het leert mij de redenen te ontrafelen waarom iets juist op die dag gebeurde en waarom het gebeurde.”

Doen

“Ik doe op werkgebied heel veel, tot in het extreme toe. En dat zorgt voor een disbalans met de aandacht die ik aan familie besteed. Daarom wil ik tijdens de ramadan dit jaar werken aan een betere balans tussen mijn werk en familieleven. Ik probeer nu echt meer met mijn gezin te zijn. Vandaag is mijn dochter Hajar mee naar mijn werk, omdat de school een studiedag heeft. Dus in plaats van dat ze thuis blijftbij mama, is ze mee zodat ik meer tijd met haar kan doorbrengen.”

Laten

“Ik sport heel veel, ook in de ramadan. Elke dag ga ik hardlopen, omdat ik het gevoel heb dat ik mijn emotie en mijn hele hebben en houwen anders niet kwijt kan. Maar soms vraag ik me af of ik niet overdrijf, en of ik het hardlopen echt wel elke dag nodig heb. Dus wil ik dit jaar eens minder gaan hardlopen. Ik ga het om de dag doen, in plaats van elke dag. Als het me lukt om dit af te leren, en het bevalt, hoop ik het ook door te trekken na de ramadan.”

Lastigste moment

“Tijdens de ramadan worden altijd veel bijeenkomsten, iftars en benefietavonden georganiseerd. Ik krijg tal van verzoeken om te komen presenteren. Zeg maar gerust dat ik tijdens deze maand word overvraagd. En ik heb dan echt moeite om te weigeren. Het lastigste in deze maand is dan ook voor mij ‘nee’ zeggen op zo’n vraag. Omdat juist de ramadan gemaakt is om er voor een ander te zijn en anderen te helpen.

“Maar ik wil dus ook nog bezig zijn met bezinning, reflectie en aanbidding, én ik wil met mijn gezin zijn, familieleden opzoeken, daar waar er ruzies zijn deze proberen op te lossen. Het is woekeren met tijd om aan al die goede dingen toe te komen.”

Lees ook:

Ondanks zijn gezondheid gaat Mehmet Yamali deze ramadan toch vasten. ‘Ik ben nogal perfectionistisch’

Moslims vertellen over hun doen en laten in de vastenmaand. Vandaag: Mehmet Yamali (47), voorlichter en adviseur van de Amsterdamse Fatih Moskee.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden