Seksueel misbruik
Kardinaal Keulen maakt onderzoek toch openbaar: hoge geestelijken stopten misbruik in de doofpot
De Keulse aartsbisschop kardinaal Rainer Woelki geeft eindelijk een onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik vrij, dat hem vrijpleit. Andere hoge geestelijken hebben wel geprobeerd het omvangrijke misbruik weg te moffelen.
Het jongste onderzoek naar aard en omvang van seksueel misbruik in het aartsbisdom Keulen wijst met een beschuldigende vinger naar de aartsbisschop van Hamburg, Stefan Heße. Hij zou, toen hij nog in het aartsbisdom Keulen werkte, in elf gevallen onjuist hebben geopereerd bij meldingen van seksueel misbruik. De in 2017 overleden kardinaal Meisner ging zelfs twee keer zo vaak in de fout. Meisner was zeer goed bevriend met Joseph Ratzinger, alias paus Benedictus. Woelki volgde Meisner in 2014 op als aartsbisschop van Keulen. Volgens het rapport valt Woelki niets te verwijten.
De cijfers van het kerkelijk misbruik waren al bekend: tussen 1975 en 2018 hebben 243 geestelijken en leken zich in Duitslands grootste aartsbisdom schuldig gemaakt aan seksueel geweld en daarbij 386 slachtoffers gemaakt. Uit het ruim 800 pagina’s dikke rapport wordt duidelijk wie zich daarbij hebben misdragen.
Donderdag bracht aartsbisschop Woelki de resultaten naar buiten, nadat hij vorig jaar geweigerd had een eerder onderzoek te publiceren. Dat leidde tot speculaties. Woelki zou zijn gezwicht voor druk uit de kerkelijke top; hoge geestelijken wilden voorkomen dat hun dubieuze rol in de aanpak van seksueel misbruik aan het licht zou komen. Ook zou Woelki zelf boter op zijn hoofd hebben, door een misbruikpriester te beschermen.
Man en paard
De vertraging leidde tot een crisis in het aartsbisdom. Duizenden katholieken zegden hun kerklidmaatschap op. Zeker zestig priesters keerden zich tegen Woelki’s aanpak van het seksueel misbruik. Woelki erkende dat hij als crisismanager tekort was geschoten, maar zag de kritiek vooral als een poging van progressieve geestelijken om hem als conservatief in diskrediet te brengen.
Nu heeft Woelki eindelijk openheid van zaken gegeven en goedgevonden dat man en paard worden genoemd.
Het onderzoek pleit hem vrij: Woelki is niet nalatig geweest in de misbruikkwestie. Dat ligt anders voor Heße en Meisner. Zij worden niet beschuldigd van misbruik, maar van het verdonkeremanen ervan. Heße spreekt de beschuldigingen van ernstig plichtsverzuim tegen.
Woelki heeft meteen enkele geestelijken op hoge posten in zijn eigen bisdom tijdelijk van hun functie ontheven, want, zegt hij, ‘het is niet meer voorstelbaar’ dat ze niet wisten van het omvangrijke misbruik.
Lees ook:
Het ene misbruikschandaal na het andere: het dondert in Keulen, het rijkste bisdom van Duitsland
De aartsbisschop van Keulen, kardinaal Rainer Woelki, ligt zwaar onder vuur door zijn afhandeling van misbruikzaken. In het rijkste bisdom van Duitsland wordt om zijn aftreden geroepen en duizenden gelovigen willen zich laten uitschrijven. ‘De woede is ongekend.’