null Beeld
Beeld

Franciscanen

Kamperen bij de broeders in de kloostertuin

Marije van Beek

Bij de franciscanen in Megen hebben ze normaal gezien altijd wel een paar gasten over de vloer. Tot het klooster vanwege corona plots dicht moest. Maar voor de zomermaand augustus hebben de broeders nu een oplossing gevonden: jongeren kunnen een paar dagen komen kamperen in de kloostertuin.

Ze kijken er in het klooster naar uit, zegt broeder Theo van Adrichem over de telefoon. Al hebben ze de afgelopen maanden bijeenkomsten per videoverbinding opgezet, dat haalde het toch niet bij daadwerkelijk samen zijn. “Ja, we missen de gasten”, zegt hij. “Het snijdt er wel in. Mensen ontvangen, dat is onze corebusiness. We worden dus in het hart getroffen.”

In de tuin is de ruimte

Het kamperen is bedoeld voor jongeren tussen de 18 en 30 jaar – vanwege een twintig jaar oude traditie, waarbij er ’s zomers een jongerenweekend van het Franciscaans Jongerenwerk plaatsheeft in het klooster. “Maar dat was niet te doen met anderhalve meter afstand”, zegt Van Adrichem. “Vandaar het idee om jongeren te laten kamperen: buiten mag je meer, en in de tuin hebben we de ruimte.”

In de advertentie op de facebookpagina van de broeders valt te lezen dat er behalve voor meditatie en gebed ook ruimte is voor een potje volleybal of een duik in een binnenmeertje aan de Maas. En: ‘je kijkt ter plekke waar je zin in hebt en wat je goed doet’. Van Adrichem licht toe: “Als je viermaal daags bidden een beetje veel vindt, kun je gerust met twee keer volstaan.”

Zes tegelijk

Ook als vrouw of als stelletje mag je je tent opzetten in de kloostertuin. Wel is er beperkte ruimte: de broeders kunnen niet meer dan zes deelnemers tegelijk ontvangen, de eerste midweek en het vierde weekend van augustus. Maar de plaatsen zijn nog niet volgeboekt, zegt Van Adrichem. “Er mogen er nog bij.”

Lees ook:

Franciscanen bidden tegen de wapenindustrie

Wapens moeten de wereld uit, vindt de Franciscaanse Vredeswacht. Daarom hield deze groep christenen een ‘vredeswake’ bij de internationale wapenbeurs ITEC.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden