BoekenprijsTheologie

Jury nomineert boeken die theologie en actualiteit verbinden

Nacht van de Theologie in 2018 Beeld Werry Crone
Nacht van de Theologie in 2018Beeld Werry Crone

Op de shortlist voor de prijs voor het beste theologische boek staan dit jaar meerdere titels die theologie en grote thema’s in het publieke debat verbinden. Opvallend: behalve ‘Groene theologie’ zijn alle titels verschenen bij KokBoekencentrum Uitgevers.

Nico de Fijter

‘Wondermooi, zoals U mij gemaakt hebt’, is een bundeling teksten die gelovige transgenders kunnen helpen hun plek in de kerk te vinden. Een belangrijk thema, zo bleek na de verschijning van de Nashville-verklaring, begin dit jaar.

In Groene theologie betoogt Trees van Montfoort dat in de Bijbel niet de mens centraal staat – terwijl dat denken in de christelijke theologie eeuwenlang dominant was – maar de relatie tussen God en de hele aarde, dus ook dieren en planten.

Islam en jodendom

De joodse rabbijn Lody van de Kamp en de jonge moslima Oumaima Al Abdelaoui schrijven elkaar in ‘Over muren heen’ over wat de islam en het jodendom verbindt en waar scheidslijnen lopen. Al Abdelaoui zei eerder in deze krant: “De Profeet leefde in Medina samen met joden, zij vielen onder de bescherming van zijn leger. Zijn buurman was zelfs joods. Als dat al prima ging, terwijl de Profeet toch wordt gezien als een heel ‘streng’ islamitische figuur, waarom zou het dan nu bij ons een probleem zijn?”

Filosoof en theoloog Gerko Tempelman nam als student afstand van zijn vrijgemaakt-gereformeerde geloof, maar ontdekte telkens dat hij God niet helemaal los kan laten. In ‘Ongeneeslijk religieus’ beschrijft hij de religieuze vragen die hem – en de samenleving – achtervolgen.

Theoloog des Vaderlands

Over ‘Lezen en laten lezen’ van de christelijk-gereformeerde hoogleraar Arnold Huijgen schreef de Trouw-recensent: “Ik ben het enorm eens met zijn pleidooi voor een spirituele benadering van de Bijbel die probeert achter het funderingsdenken van de moderniteit terug te gaan. Bij Huijgen krijgt de uitdrukking ‘Gods Woord’ weer iets fris, levends en hoopvols.”

De prijs voor het beste theologische boek wordt uitgereikt tijdens de Nacht van de Theologie, op 16 november. De jury bestaat uit recensenten van Trouw en het Nederlands Dagblad. Die nacht wordt ook bekendgemaakt wie de nieuwe Theoloog des Vaderlands is.

Lees ook:
De Theoloog des Vaderlands

Tijdens de vorige Nacht van de Theologie werd Stefan Paas uitgeroepen tot de nieuwe Theoloog des Vaderlands. Het boek ‘God en ik’ van Alain Verheij - bekend van Trouws Theologisch Elftal - won de boekenprijs.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden