null

Kort geding

Jehovah’s Getuigen willen publicatie van misbruikrapport tegenhouden

Beeld

Met een kort geding proberen de Jehovah’s Getuigen publicatie van een onderzoeksrapport over seksueel misbruik binnen de geloofsgemeenschap tegen te houden.

Nico de Fijter

Dat lijkt erop te wijzen dat er in dat rapport stevige conclusies worden getrokken over de manier waarop de Jehovah's Getuigen met misbruik in eigen geledingen omgaan.

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht voerden de studie uit in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van justitie en veiligheid. De Jehovah's Getuigen hebben aan dat onderzoek meegewerkt: er werden gesprekken gevoerd met de onderzoekers en het bestuur stuurde zelfs een brief naar de eigen achterban waarin werd opgeroepen om aan het onderzoek mee te werken.

Maar nu de Jehovah’s Getuigen het rapport alvast hebben mogen inzien, willen ze de publicatie - die donderdag moet plaatsvinden - tegenhouden. Reden: het rapport zou ‘wetenschappelijk onjuist, feitelijk onjuist en lasterlijk’ zijn. Ze zijn daarom naar de rechter gestapt. Die buigt zich er woensdag over. Waarom de Getuigen het onderzoek die kwalificaties geven, is niet duidelijk: een woordvoerder van het kerkgenootschap meldt geen vragen te willen beantwoorden. De advocaat van de Getuigen was niet bereikbaar voor commentaar.

Aanleiding voor het onderzoek zijn publicaties in Trouw uit 2017. Onderzoek van deze krant wees uit dat de Jehovah’s Getuigen seksueel misbruik binnenskamers afhandelen, wat de slachtoffers bepaald niet ten goede komt. Daders komen makkelijk weg met het misbruik, vertelden slachtoffers, leden en ex-leden. De Jehovah’s Getuigen, die in Nederland ongeveer 30.000 leden hebben, hanteren een intern rechtssysteem, waarin mannelijke ouderlingen optreden als rechter. Dat rechtssysteem staat in de ogen van de Jehovah’s Getuigen boven de ‘wereldse autoriteiten’.

Stichting

De berichtgeving van Trouw leidde tot de oprichting van de stichting Reclaimed Voices, waarin slachtoffers van misbruik zich verenigden. En er werd een meldpunt ingesteld, waar sindsdien enkele honderden meldingen van misbruik zijn binnengekomen. Het Openbaar Ministerie startte een - nog altijd lopend - onderzoek. In december 2018 deed de politie invallen in het hoofdkantoor en twee koninkrijkszalen van de Getuigen, nadat die eerder hadden geweigerd documenten aan het OM te overleggen.

Minister Dekker van justitie en veiligheid voerde meermalen gesprekken met het bestuur van de Jehovah's Getuigen. Hij spoorde ze daarbij aan om onafhankelijk onderzoek in te laten stellen - vergelijkbaar met de commissie-Deetman die indertijd onderzoek deed naar seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke kerk. De Jehovah's Getuigen weigerden dat. Dekker gaf opdracht om uit te zoeken of de aangifteplicht moet worden verruimd: als die plicht ook gaat gelden voor seksueel misbruik, zouden organisaties die weet hebben van misbruikzaken verplicht zijn aangifte te doen.

Daarnaast gaf Dekker een jaar geleden, mede op verzoek van de Tweede Kamer, opdracht om onderzoek te doen naar de wijze waarop de Jehovah's Getuigen omgaan met seksueel misbruik. Het is voor het eerst dat de overheid een dergelijk onderzoek laat doen bij een religieuze groepering. Woensdag zal moeten blijken of de uitkomsten van dat onderzoek mogen worden gepubliceerd.

Lees ook:

Misbruik bij de Jehovah’s Getuigen

Deze krant deed uitgebreid onderzoek naar de manier waarop de Jehovah’s Getuigen omgaan met meldingen van seksueel misbruik. Daar schort nogal wat aan, bleek uit dat onderzoek.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden