Jehovah's Getuigen beroepen zich op verschoningsrecht in misbruikzaak

Beeld Maarten Hartman

De Jehovah’s Getuigen weigeren het Openbaar Ministerie de gespreksverslagen tussen ouderlingen en een misbruikverdachte te overhandigen. De organisatie beroept zich op het verschoningsrecht. Dat betekent dat getuigen mogen zwijgen als een strafzaak bijvoorbeeld een familielid aangaat. Ook beroepsgroepen als artsen, advocaten en dominees kennen een verschoningsrecht.

Ondanks het ontbreken van de verslagen als bewijs, is de verdachte wel veroordeeld. De 31-jarige Samet G. kreeg vorige week een voorwaardelijke straf van drie maanden jeugddetentie voor het stelselmatig seksueel misbruiken van zijn jongere nichtje. Dat gebeurde grotendeels toen beiden minderjarig waren, vandaar dat de inmiddels volwassen G. volgens het jeugdstrafrecht werd berecht. Het OM had drie maanden onvoorwaardelijk jeugddetentie geëist, wat de verdachte als gewone gevangenisstraf had kunnen uitzitten. 

Twee ouderlingen van de Jehovah’s Getuigen tegen wie G. in 2011 het misbruik deels opbiechtte, zijn gehoord als getuigen. Het OM erkent dat er tevergeefs is verzocht om de gespreksverslagen. “Zo werkt het met het verschoningsrecht”, aldus een woordvoerder, die bevestigt dat dat recht ook de ouderlingen van de Jehovah’s toekomt. “Daar hebben wij het mee te doen.” 

Er is al langer kritiek op de manier waarop de Jehovah’s Getuigen met seksueel misbruik binnen de gemeenschap omgaan. Meldingen worden veelal afgedaan via een intern rechtssysteem. Trouw schreef eerder deze week dat er onlangs een document is rondgestuurd binnen de organisatie waarin staat dat dat rechtssysteem geen vervanging van de Nederlandse rechtsspraak is. Maar een aantal leden noemt die verandering een ‘papieren werkelijkheid’.  De gemeenschap is nog steeds zeer gesloten en een weg naar de politie bij misbruik wordt vaak geschuwd. 

Samet G. gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling. Hij heeft erkend dat hij aan zijn nichtje heeft gezeten, maar dat ging volgens hem niet zo ver als het slachtoffer en andere getuigen verklaren. 

Lees ook:

Trouw deed lange tijd onderzoek naar seksueel misbruik bij Jehovah’s Getuigen in Nederland. Uit gesprekken met slachtoffers en (ex-)leden en interne documenten blijkt dat zaken binnenskamers worden afgehandeld, aangifte van misbruik gebeurt bijna nooit. Lees meer in ons dossier. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden