Italianen massaal boos over immigratiekerststal

De immigratiekerststal Beeld EPA
De immigratiekerststalBeeld EPA

Pathetisch. Dit is een aanval op onze christelijke cultuur. Bizar. Dit is het misbruiken van een traditie voor politieke propaganda. Treurig.

Pauline Valkenet

Dat zijn wat reacties op de kerststal die is verrezen op het dorpsplein van Castenaso, een stadje bij Bologna. Op de facebookpagina van de Italiaanse gemeente is een lawine van negatieve oordelen binnengekomen over het idee van burgemeester Stefano Sermenghi.

Die heeft namelijk bedacht dat er in die traditionele kerststal een rubberboot centraal moet staan, nu er ook dit jaar weer ruim honderdduizend Afrikaanse migranten in Italië zijn beland. Op het plein in Castenaso ligt nu een grijze rubberboot met daarin een grote houten Maria die een kleine houten Jezus vasthoudt. Naast de boot staat Jozef, en verderop staan de drie koningen, de ezel en de os. Onder de rubberboot ligt een blauw zeil dat de Middellandse Zee uitbeeldt.

Vanwege alle kritiek op de controversiële kerststal licht de burgemeester zijn keuze op het lokale tv-station toe: "De rubberboot is een teken van openheid richting migranten, maar tegelijkertijd een verzoek om respect voor de tradities van de Italianen." Hij wilde een statement maken, legt Sermenghi aan andere media uit, omdat veel mensen hun mond vol hebben van integratie en het verwelkomen van migranten, en maar weinigen iets concreets bijdragen.

Katholiek land

In Italië, nog altijd een behoorlijk katholiek land met de paus en het Vaticaan in het midden ervan, is het gebruikelijk om in december overal kerststallen op te tuigen. Ze verschijnen in allerlei soorten en maten op pleinen, in kerken, gemeentehuizen en scholen. De creativiteit van Italianen uit zich ook in deze traditie.

De laatste jaren is er altijd wel één stal waar het publiek massaal over valt. De kerststal met daarin een paar vrouwen met boerka's, bijvoorbeeld, werd weggehoond. Ook het ontbreken van de kerststal op een school met veel islamitische leerlingen werd niet geaccepteerd. De kritiek is steeds dat een Italiaanse, christelijke traditie wordt ondermijnd.

Burgemeester Sermenghi stelt dat dit in zijn geval echt niet de bedoeling is: hij beweert de kerststal met rubberboot nota bene vooraf met de parochie te hebben besproken. Maar de bisschop van Bologna vindt Sermenghi's schepping helemaal niks. Monseigneur Ernesto Vecchi zegt in de regionale krant Il resto del Carlino: "In een kerststal hoort Jezus in een voederbak te liggen, en in niets anders. Dat staat voor God, de rijkaard, die zich voor ons arm heeft gemaakt. Er mag best een rubberboot in een stal aanwezig zijn, maar daar mogen Maria en het kindje niet in zitten."

Schot in de roos

Op de facebookpagina van Castenaso blijken veel inwoners het oneens met de bisschop. Iemand schrijft dat een kerststal staat voor liefde en acceptatie, en dat de plaatselijke 'immigrantenversie' daarom een schot in de roos is. En iemand anders schrijft: "Als Jezus nu zou worden geboren, dan zou hij willen dat het op zo'n rubberboot was, op zee, tussen de zwaksten, tussen de mensen die worden afgewezen. Onze kerststal is dit jaar een prachtig en sterk beeld."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden