Het Israëlische Redefine Meat tovert vlees uit 3D-printers, dat volgens de religieuze spijswetten wél gecombineerd mag worden met een plak kaas. Beeld
Het Israëlische Redefine Meat tovert vlees uit 3D-printers, dat volgens de religieuze spijswetten wél gecombineerd mag worden met een plak kaas.

Joodse spijswetten

Is een cheeseburger met nepvlees wel koosjer?

Lodewijk Dros

Je neemt één cel uit een koe, vermenigvuldigt die in een petrischaaltje en maakt er een hamburger van. De koe graast vrolijk door, dat scheelt dierenleed, maar mag het ook van de joodse spijswetten?

Israël is de bakermat van nogal wat kunstvlees dat de ingewikkelde religieuze verboden rond vlees eten kan omzeilen. Is het wel vlees? De ene rabbijn zegt ja, en dan is consumptie verboden, want het beest is niet ritueel geslacht. Nee, zegt de andere – en dan zou een nagebootst varkenskarbonaadje ook mogen.

Een van de twee opperrabbijnen van Israël, David Lau, geeft volgens The Jerusalem Post zijn zegen aan het kweekvlees. Want dat is zuivel noch vlees; het combineren van beide is streng verboden. Die uitspraak verruimt de culinaire speelruimte: nu mag je spaghetti carbonara eten (met nepspekjes en room), of een cheeseburger.

Iets eenvoudiger ligt het met de biefstukken die het Israëlische Redefine Meat in Best uit 3D-printers tovert. Die zijn volledig plantaardig. Dat lijkt alle religieuze bezwaren weg te nemen. Lijkt, want er zit een addertje onder het gras. Opperrabbijn David Lau ontraadt het combineren van kweekvlees met kaas, want zo raakt een gelovige jood gewend aan een maaltijd met zuivel en vlees – hoe nep ook – erin. En dat is een zonde.

Lees ook:
Welke Starbucks-koffie is koosjer? Joodse site geeft antwoord
Een beker Frappuccino? Onrein. Pure chocolade: koosjer. De orthodox-joodse Amerikaan Uri Ort zocht uit welke Starbucks-producten hij en zijn geloofsgenoten wel en niet mogen consumeren. Op zijn website KosherStarbucks geeft hij tekst en uitleg. Maar de concurrentie ligt op de loer.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden